Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lesní porost ukrýval zavražděného

19. února 2016 – Detektivové ÚOOZ SKPV objasnili starou vraždu. 

Na případu s krycím názvem KOREK pracovali detektivové od května 2015, kdy získali operativní informaci o možné nájemné vraždě, ke které mělo dojít v roce 2012 ve Středočeském kraji. Případem se okamžitě začali zabývat a postupně se do jejich hledáčku dostalo několik osob, které mohly mít s vraždou něco společného.

První hmatatelný výsledek přinesla práce detektivů již v polovině listopadu 2015, kdy se jim na základě zjištěných operativních informací podařilo určit místo, kde by měla ležet oběť vraždy. Jejich předpoklad se naplnil a tělo zavražděného bylo nalezeno zakopané v lesním porostu bývalého vojenského prostoru Ralsko.

Vše nasvědčuje tomu, že obětí vraždy z roku 2012 se stal občan Slovenské republiky (nar. 1974). Cestou mezinárodní právní pomoci požádali detektivové ÚOOZ slovenskou stranu o jednoznačnou identifikaci forenzními prostředky.

Dne 8. prosince 2015, byly v součinnosti s Útvarem rychlého nasazení zadrženy 2 osoby ve věku od 31 do 35 let z Prahy. Následně bylo provedeno 6 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, při kterých bylo zajištěno několik legálně držených krátkých i dlouhých střelných zbraní, větší množství střeliva, jedna nelegálně držená krátká střelná zbraň, omamné a psychotropní látky, větší finanční hotovost a další věci důležité pro trestní řízení.

Oba zadržení Češi byli obviněni z vraždy a to dílem ve spolupachatelství a dílem formou návodu a jsou stíháni vazebně. Vyšetřovatel ÚOOZ obvinil z vraždy i dalšího Čecha, který byl v době realizace ve výkonu trestu pro jinou násilnou trestnou činnost, a tím je muž ve věku 27 let.

Ani tím však výčet obviněných nekončí. Na základě Evropského zatýkacího rozkazu, který byl vydán českými justičními orgány, byl ve stejné době zadržen na Slovensku čtvrtý podezřelý (muž 29 let, občan Slovenské republiky). Příslušný slovenský soud rozhodl začátkem letošního roku o jeho vydání k trestnímu stíhání do České republiky a začátkem února 2016 byl tento podezřelý již vyšetřovatelem ÚOOZ obviněn z vraždy ve formě návodu a byl příslušným českým soudem rovněž vzat do vazby.

K vraždě slovenského občana mělo dojít v říjnu 2012 po vzájemné dohodě mezi objednavateli ze Slovenské republiky a vykonavateli na území ČR. Zavražděný se měl na Slovensku stát nepohodlným svědkem rozsáhlého dlouhodobého obchodu s drogami, na kterém se měl údajně nějaký čas částečně podílet. Následně však začal svým chováním ohrožovat zaběhnutý obchod a bylo tedy rozhodnuto o jeho dočasném ukrytí v Praze. Krátce po jeho příjezdu do ČR však již měly konkrétní osoby rozhodnout o jeho fyzické likvidaci. K té pak mělo za úplatu dojít na předem připraveném místě v Ralsku.

V případě prokázání viny v rozsahu obvinění hrozí stíhaným osobám až 20 let odnětí svobody nebo výjimečné tresty.

Případem se detektivové ÚOOZ i nadále zabývají ve spolupráci s kolegy na Slovensku. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství pro Středočeský kraj.

 

plk. Mgr. Pavel Hanták

tiskový mluvčí ÚOOZ SKPV

vytisknout  e-mailem