Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jízda v jedné stopě

Připraveni na moto sezónu?! 

Vítejte v motorkářské sezóně, kdy se silnice rozzáří pod koly motocyklů! S příchodem jara se rozběhnou nová dobrodružství a výzvy pro motocyklisty. Připravte se na bezpečnou jízdu a zvýšenou pozornost, protože na silnicích je čím dál více milovníků jedné stopy.

Motorkáři by měli mít zvýšenou dávku opatrnosti, zvláště po delší zimní pauze. Při jízdě na dvou kolech čekají na nás mnohé výzvy, jako jsou deště, štěrk na cestách, nebo jiné překážky.

Dopravní nehody s motocykly mají často fatální následky, protože motorkáři jsou jedním z nejzranitelnějších účastníků silničního provozu. Chcete-li si užít jízdu, pamatujte na základní pravidla bezpečnosti a péči o svou motorku.

Před prvním výjezdem je nezbytné provést důkladnou kontrolu technického stavu vaší motorky. Zkontrolujte vše od pneumatik a brzd až po světla a olej. Pokud si nejste jisti, svěřte péči o svou motorku do odborných rukou servisního technika.

Dále je důležité mít vhodné bezpečnostní vybavení, které nejenže zvyšuje vaši ochranu, ale i komfort během jízdy. Kvalitní přilba, motocyklové oblečení, chránič páteře, pevná obuv a rukavice jsou základem. A nezapomeňte na reflexní prvky pro zvýšení viditelnosti.

Neméně důležitá je i psychická připravenost a předvídavost. Soustřeďte se na řízení, nepřeceňujte své schopnosti a předvídejte situace na silnici. Buďte opatrní při projíždění zatáček a sledujte „slepé úhly“ zpětných zrcátek.

‼️NEZAPOMEŇ‼️ 
1. pohled
2. hlava 
3. ramena
4. tělo
5. motorka

A pamatujte, že nejlepší jízda je ta, která je bezpečná a ohleduplná. Dodržujte pravidla silničního provozu a buďte tolerantní k ostatním účastníkům silničního provozu.

Přejeme všem motorkářům a motorkářkám šťastnou a bezpečnou jízdu! A nezapomeňte, že policie má pro vás připraveny i různé preventivní aktivity a moto vyjížďky, které můžete absolvovat a užít si společné zážitky na silnici.
Kolama dolu!

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
20. března 2024

vytisknout  e-mailem