Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evropské pohraniční a pobřežní stráže na mezinárodních letištích

Na mezinárodním letišti Praha-Ruzyně bude hostovat pět zahraničních kolegů. 

Česká republika se každoročně zapojuje do společných operací agentury Frontex, jejichž účelem je posílení a ochrana vnějších hranic EU. Tyto společné operace probíhají na mořských, pozemních a vzdušných hranicích. V roce 2016 bylo do společných operací Frontexu vysláno celkem 157 příslušníků týmu Evropské pohraniční a pobřežní stráže České republiky. Cílem pro rok 2017 je vyslat do operativních aktivit Frontexu přibližně stejný počet našich policistů-expertů.

V roce 2016 se operací v rámci vzdušných hranic zúčastnilo 5 policistů z České republiky. Tito policisté působili na mezinárodních letištích v Německu, Francii, Itálii, Maďarsku a Bulharsku, jako specialisté na cestovní doklady nebo experti v druhé kontrolní linii. V tomto roce taktéž hostovalo mezinárodní letiště Praha-Ruzyně 8 policistů z Estonska, Švýcarska, Rakouska, Litvy, Španělska, Švédska a jednoho zástupce Makedonie.

V roce 2017 plánujeme vyslat 10 našich policistů do zahraničních společných operací agentury Frontex, a to do Rumunska, Německa, Litvy, Francie, Portugalska, Slovenska a na Kypr. V letošním roce budeme rovněž na mezinárodním letišti Praha-Ruzyně hostovat 5 členů Evropské pohraniční a pobřežní stráže z Rakouska, Litvy, Maďarska, Španělska a Finska. Tito policisté, jak hostující tak vysílaní, budou působit jako specialisté na cestovní doklady a experti druhé kontrolní linie.

Průběh hostování a přijímaní na Mezinárodním letišti Praha-Ruzyně:
Každý hostující policista, který v rámci společných operací Frontex hostuje na pražském letišti, je nejdříve kontaktován pracovníkem Odboru mezinárodní policejní spolupráce (OMPS) – Národního kontaktního bodu Frontex. Následně mu jsou poskytnuty základní informace ohledně doporučeného ubytování, stravy, způsobu přepravy z letiště a další informace logistického a organizačního charakteru včetně kontaktních osob. Hostující policista je také informován o prvním dnu svého vyslání, a to čase, místě a kontaktní osobě (zástupce Ředitelství služby cizinecké policie na letišti Praha-Ruzyně), která hostujícího policistu přivítá a zajistí mu potřebné vstupní karty a plán služeb. První den vyslání je taktéž přítomen zástupce OMPS, který se účastní společného briefingu. Samotné hostování trvá zpravidla jeden měsíc.

17. května 2017
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

ICP Praha-Ruzyně – Terminál 1 – kontrola cestovních dokladů (spolupráce českých policistů a zástupce Maďarska)ICP Praha-Ruzyně – Terminál 1 – kontrola cestovních dokladů (spolupráce českých policistů a zástupce Maďarska)

Odkazy do noveho okna

Místnost pro členy Evropské pohraniční a pobřežní stráže

Místnost pro členy Evropské pohraniční a... 

Detailní náhled

Kontrola dokladů

Kontrola dokladů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem