Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopravně bezpečnostní akce „Velikonoce 2017“

Velikonočních svátky ve znamení bezpečnosti na silnicích. 

V souvislosti s nadcházejícími svátky Policie České republiky na tento týden připravila dopravně bezpečnostní akci. Policisté tak v období od 12. dubna do 17. dubna 2017 ve zvýšené míře dohlédnou na dodržování pravidel silničního provozu, zákaz požívání alkoholických nápojů a další. Z preventivních aktivit v souvislosti s bezpečností silničního provozu již na začátku tohoto týdne odstartoval každoroční celorepublikový projekt upozorňující na zákaz požívání alkoholických nápojů před a během řízení pořádaný ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven s názvem „Řídím, piju nealko pivo“. V neposlední řadě pokračujeme ve společném preventivním projektu s oddělením BESIP „Vidíme se“.

 „Největší rizika nadcházejícího ročního období pro silniční provoz vnímáme především nárůst intenzity dopravy na významných tazích, nárůst počtu nemotorizovaných účastníků silničního provozu, zvýšený pohyb chodců v turisticky významných oblastech, požití alkoholických nápojů před jízdou a v neposlední řadě také cestování ke vzdáleným příbuzným často svátečními řidiči,“ uvedl plk. Tomáš Lerch.

Ředitel dopravní policie dále shrnul dosavadní vývoj dopravní nehodovosti včetně meziročního srovnání dopravní nehodovosti v období Velikonoc a zazněly i nejčastější příčiny dopravních nehod v tomto období. Jako nejčastější příčinu uvedl nevěnování se plně řízení a nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky.

„Je nutné si uvědomit, že bezpečnost v silničním provozu je závislá především na vlastním chování jeho účastníků. Řidiči by tedy měli počítat se zvýšeným provozem na silnicích, cestu plánovat s časovou rezervou z důvodu možných kolon v souvislosti s opravami komunikací, maximálně se věnovat řízení a především dodržovat pravidla silničního provozu,“ zdůraznil ředitel dopravní policie.

Vedoucí samostatného oddělení BESIP Ing. Martin Farář poukázal na problematiku alkoholu za volantem a průzkum alkohol testerů a testů na odbourávání alkoholu.

Bližší informace a statistické údaje jsou uvedeny v příloze tiskové zprávy.

kpt. Bc. Eva Kropáčová

11. dubna 2017 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem