Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Chce po vás přítel peníze? POZOR!

Na sociální síti se rozšiřuje další podvod. 

Policisté na různých místech republiky zaznamenali nový druh podvodného jednání. Aktuálně se rozšiřuje pomocí sociální sítě Facebook. Neznámý pachatel nebo pachatelé se snaží na nic netušících lidech vylákat peníze. Zatím jsme přijali několik oznámení, ovšem na základě zkušeností našich kriminalistů lze očekávat další případy. Proto preventivně vydáváme tuto varovnou zprávu.
 
Jak k podvodu dochází? Uživatel, který má na síti Facebook svůj profil, může dostat v rámci chatu nebo emailu zprávu od svého existujícího „facebookového přítele“.  Člověk vydávající se za jeho přítele, žádá o drobnou finanční výpomoc, kterou je nutné zaplatit platební kartou. S uživatelem pak pachatel touto cestou komunikuje, může ho například přesvědčovat, že jde o pouhých padesát korun na doplnění kreditu na sázky nebo jiné služby, které on sám kvůli zablokované kartě nemůže zaplatit. Po dohodě pak zasílá odkaz, kterým se webová stránka přesměruje jinam, resp. na podvržené stránky, jež ale vypadají velmi reálně, mohou kopírovat stránky existujících společností. Uživatel zde vypíše své údaje o platební kartě způsobilé k platbám v internetové síti. Nedochází však ale ke skutečnému zaplacení nepatrné částky - platební údaje jsou dále využity k jiným platbám ze strany pachatele či pachatelů, z účtů jsou odčerpány postupně další a další finanční prostředky!
 
Pachatelé se tak dopouštění minimálně trestného činu podvod, máme podezření také na trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči dat. Jednotlivými případy se prozatím zabývají příslušné územní odbory.
 
Lidem, kteří se s obdobnou situací setkají, doporučujeme, aby žádné finanční prostředky neplatili a okamžitě informovali nejbližší součást Policie ČR. S podobnými případy jsme se sporadicky setkali i v minulosti, ovšem tzv. modus operandi byl poněkud odlišný. 

 

Jana Macalíková, tisková mluvčí, Policejní prezidium ČR

30. 5. 2014

vytisknout  e-mailem