Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká Třebová

Cvičení zaměřené na zákroky v železničním prostředí. 

Včerejší den se nesl v duchu výcviku a přípravy členů speciálních pořádkových jednotek, krajských pořádkových jednotek a jednotky speciální  ochrany Ochranné služby během celorepublikového cvičení.

Role těchto jednotek je často klíčová při mimořádných událostech, pátracích akcích či ochraně veřejného pořádku. 

S ohledem na rozmanitost jejich působení je nezbytná důkladná příprava a pravidelné cvičení na zvládání různorodých situací.

Včera se konalo celorepublikové cvičení v České Třebové, na němž se účastnilo 220 policistů z krajských pořádkových jednotek, 60 kolegů z řad speciálních pořádkových jednotek a více než 20 členů antikonfliktního týmu. 

Tyto jednotky byly pod drobnohledem desítek zkušených instruktorů, kteří dohlíželi nejen na správnost a celistvost celého cvičení, ale také na bezpečnost všech přítomných.

Role figurantů se zhostili začínající policisté, kteří procházejí základní odbornou přípravou, a také středoškoláci z policejních škol.

Cvičení mělo za cíl připravit a prověřit jednotky pro různé situace, ke kterým může docházet v železničním prostředí. Policisté tak trénovali, jak zasáhnout při konfrontaci s agresivními fanoušky i těmi, kteří pasivně narušují veřejný pořádek.

Ředitel služby pořádkové policie, plk. Petr Koutný, uvedl: "Rozmanité spektrum činností vyžaduje nejen základní přípravu, ale také speciální trénink. Chceme, aby naši policisté byli připraveni reagovat na jakoukoli situaci, a to i za stísněných podmínek a mezi mnoha agresivními osobami."

Jedním z klíčových momentů cvičení bylo procvičení zákroku ve vlaku pod jednotným velením. Toto cvičení přineslo cenné poznatky a posílilo týmovou spolupráci při řešení potenciálně rizikových situací.

Policisté se zaměřili nejen na taktiku zásahu při narušení veřejného pořádku a protizákonném jednání, ale také na postupy spojené s ošetřováním a transportem zraněných osob z vlaku.

Cvičení bylo prováděno za co nejreálnějších podmínek, využívající cvičné vagony a identickou výzbroj a výstroj, kterou policisté používají ve své službě.

Jednotky současně koordinovaly své akce, aby dosáhly maximální efektivity a bezpečnosti pro všechny zúčastněné.

Při této příležitosti byl vyjádřen velký dík všem zúčastněným - Pardubickému kraji, Č.Třebové, Českým drahám a SŽDC za poskytnutí zázemí a také občanům, kteří se podíleli na úspěšném průběhu cvičení a tolerovali případná omezení na železnici a v její blízkosti.

kpt. Hana Rubášová
20.října 2023
tisková mluvčí PP ČR

vytisknout  e-mailem