Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Vzpomínka na radu Vaňáska

Dne 8. února 2018 uplynulo již 80 let od úmrtí jednoho z nejslavnějších policistů v dějinách české kriminalistiky. 

V kostele sv. Filipa a Jakuba na hřbitově na Malvazinkách se v sobotu 10. února 2018 konala zádušní bohoslužba k uctění památky vládního policejního rady Josefa Vaňáska.

Bohoslužby a průvodu k rodinné hrobce, kde je vládní rada Vaňásek pochován, se zúčastnili zástupci Národní protidrogové centrály, Křesťanské policejní asociace, Policejní historici, milovníci policejní historie z řad policie i veřejnosti. Kriminalistický ústav Praha zastupoval ředitel Ľuboš Kothaj, který, jako řada přítomných, přišel v dobovém obleku.

Rada Vaňásek byl inspirací pro filmaře
rada VaňásekJosef Vaňásek se stal předobrazem legendární postavy rady Vacátka v seriálu Hříšní lidé města pražského. Do policejních služeb vstoupil hned po ukončení studia na právnické fakultě české Univerzity v roce 1904. Od samého počátku byl zařazen na „bezpečnostní oddělení“ pražského policejního ředitelství. Po roce 1918 se stal nejprve zástupcem přednosty IV. bezpečnostního oddělení (tzv. čtyřky) ministerského rady Josefa Knotka, a po jeho odchodu na odpočinek v roce 1930 se stal jeho přednostou. Do jeho pravomoci spadala mimo jiné veřejná bezpečnost, mravnostní policie, železniční policie, policejní věznice, ztráty a nálezy a Všeobecná kriminální ústředna. V letech 1930 až 1937 zastupoval československou policii na jednáních mezinárodní kriminální komise a policejních kongresech. Spolu s detektivy ze "čtyřky" vyřešil téměř všechny případy, jeho nejznámějším pomníčkem se stala vražda prostitutky Otýlie Vranské.

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
11. února 2018

Odkazy do noveho okna

bohoslužba 01

bohoslužba 01 

Detailní náhled

bohoslužba 02

bohoslužba 02 

Detailní náhled

bohoslužba 03

bohoslužba 03 

Detailní náhled

bohoslužba 04

bohoslužba 04 

Detailní náhled

bohoslužba 05

bohoslužba 05 

Detailní náhled

bohoslužba 06

bohoslužba 06 

Detailní náhled

bohoslužba 07

bohoslužba 07 

Detailní náhled

bohoslužba 08

bohoslužba 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem