Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Výzva Policie České republiky

Muž podezřelý z mnohonásobných podvodů na občanech je ve vazbě. Poškození, přihlaste se!  

 Do vazby byl 18. října 2008 vzat třicetiletý muž, který je šetřen v souvislosti dalšími kauzami, ale z šetření a poznatků policie vyplynulo, že muž se s největší pravděpodobností na území České republiky dopouštěl finančních podvodů.


Dle zjištěných informací se podezřelý představoval jako Thomas Smith, zástupce Swiss busines bank se sídlem v Londýně a prostřednictvím internetových stránek a inzerátů v tisku nabízel úvěry, hypotéky a další finanční produkty. Jednalo se spíše o úvěry vyšší, tedy od dvěstěpadesáti tisíc korun až do pěti miliónů korun. Adresa banky, kterou údajně Thomas Smith zastupoval byl P.O.Box 32 Brno.

Zpravidla využíval pro kontakt telefon. Při telefonickém jednání pak zájemce upozornil, že pro krytí finančních nákladů spojených s transakcí je nutné uhradit určitou finanční částku. Ta se pohybovala v řádech desítek tisíc korun. Částky si podezřelý nechával zasílat většinou jako poste-restante a v několika případech si nechal podezřelý Thomas Smith finanční prostředky od zájemců zasílat i na jednu z brněnských poboček pošty. Zde si pak finanční obnosy osobně vyzvedával. Ty používal pro svoji potřebu. Není vyloučeno, že používal i jméno Tomáš Langer nebo Thomas Langer.

Případu byla věnována pozornost i televizním zpravodajství a na základě shlédnuté reportáže se přihlásila řada poškozených občanů.

Policie České republiky využívá této možnosti pro zjištění a zmapování celého rozsahu trestné činnosti a celkové výše škod, jež podezřelý na území republiky napáchal.

V případě jakýchkoliv poznatků se mohou občané obracet na nejbližší služebnu Policie České republiky, případně na linku 158.

Případ šetří specialisté odboru hospodářské kriminality Policie ČR správy Jihomoravského kraje.

Zvukový záznam: výzva_smith.mp3

Zpracovala: por. PhDr. Soňa Svobodová



vytisknout  e-mailem