Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vývoj nehodovosti v roce 2023

ZLÍNSKÝ KRAJ: Méně mrtvých i těžce zraněných. 

V roce 2023 šetřili policisté ve Zlínském kraji méně dopravních nehod než v roce předchozím. Konkrétně se jednalo o 4 480 nehod, což je o 431 případů měně než v roce 2022. Pozitivní statistická čísla vykazují i údaje, které vypovídají o následcích dopravních nehod. V loňském roce na našich silnicích zemřelo 20 osob, což je druhý nejnižší počet od roku 2010. Zároveň je to o devět usmrcených méně než v roce 2022. Podstatně méně bylo i těžce zraněných, konkrétně 62 (oproti 75 těžce zraněným z roku 2022). Lehké poranění utrpělo 1389 lidí, což je naopak o 57 více než v předchozím období.
Opakovaně neuspokojivý vývoj je u nehod, u kterých sehrál roli alkohol či jiné návykové látky. Takovýchto případů policisté šetřili 299 (276 pod vlivem alkoholu, 23 pod vlivem drog) oproti 257 nehodám v roce 2022. Právě odhalování řidičů jedoucích pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek je jednou z priorit Krajského ředitelství policie Zlínského kraje ne rok 2024.
Suverénně nejvíce nehod (70%) bylo zapříčiněno nesprávným způsobem jízdy. Při těchto kolizích zemřelo 8 osob. Ještě o tři usmrcené osoby víc zaregistrovali policisté při nehodách, u kterých byla na vině nepřiměřená rychlost. Dvacátá oběť minulého roku zemřela na následky poranění při nehodě, jejíž příčinou bylo nedání přednosti v jízdě.
Z rozboru těch nejtragičtějších dopravních nehod roku 2023 vyplývá, že 14 osob zemřelo při nehodách, ke kterým došlo mimo obec. Usmrceno bylo 13 mužů oproti 7 ženám. Podle účastníků zemřelo 6 chodců, 6 řidičů osobního automobilu, 5 motorkářů, 2 spolujezdci a 1 řidič nákladního automobilu. Co se týká rozdělení podle druhu komunikace, na kterých ke smrtelným nehodám vloni došlo, tak 8 osob zemřelo na silnicích l. třídy, 5 na silnicích lll. třídy, 4 osoby na silnicích ll. třídy, 2 lidé zemřeli na místních komunikacích a 1 úmrtí evidujeme na dálnici.


Priority Krajského ředitelství policie Zlínského kraje na úseku bezpečnosti silničního provozu na rok 2024 jsou:

  • Jízda pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek
  • Rychlost a posílení viditelného dohledu nad BESIP
  • Nejzranitelnější účastnící silničního provozu
  • Věnování se řízení

24. ledna 2024, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem