Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vývoj kriminality na Třebíčsku

TŘEBÍČSKO: Policisté dosáhli téměř šedesátiprocentní objasněnosti 

Třebíčským policistům se v letošním pololetí podařilo dosáhnout nejvyšší objasněnosti, která se vyšplhala k šedesáti procentům.
Bylo spácháno celkem 574 trestných činů a policistům se podařilo do současné doby objasnit 57,5 %, což je 330 skutků. Dále zjistili pachatele u pětapadesáti trestných činů spáchaných v předchozích letech.
Vloni došlo ve stejném období k celkem 530 trestným činům s objasněností 50 %, což je 265 skutků.
V letošním roce došlo v meziročním porovnání ke zvýšení počtu spáchaných trestných činů, a to o 44 skutků. Zvýšil se počet násilných trestných činů, naopak je v meziročním porovnání méně majetkových a hospodářských skutků. Nadále pokračuje zvyšující se trend internetové kriminality, kdy se pachatelé a organizované skupiny zaměřují na důvěřivé občany.

Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Třebíč a policejní stanice Okříšky došlo v prvním pololetí k 313 trestným činům s objasněností 56,6 %. Na Hrotovicku (včetně území patřícího do působnosti policejní stanice Jaroměřice nad Rokytnou) bylo v prvním pololetí spácháno 73 trestných činů a objasnit se jich dosud policistům podařilo 56,2 %. Na Jemnicku prověřovali policisté 32 trestných činů s objasněností 62,5 %. Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Moravské Budějovice došlo v prvním pololetí k 73 trestným činům, objasnit se policistům již podařilo 72,6 %. Na Náměšťsku bylo spácháno 83 trestných činů a objasněno je 47 % případů.      

Násilná trestná činnost
V prvním pololetí bylo spácháno 55 trestných činů, z nich kriminalisté objasnili 65,5 % případů. Vloni došlo ve stejném období ke čtyřiatřiceti násilným trestným činům s objasněností 67,6 %.
Loupež byla letos jedna, kterou se kriminalistům podařilo objasnit. Vloni byly dvě.
Nejčastěji páchaným skutkem v oblasti násilné trestné činnosti je úmyslné ublížení na zdraví, kterých bylo v prvním pololetí spácháno 21, což je o čtyři více než vloni. Objasněno je do současné doby přes sedmdesát procent případů. Případů nebezpečného vyhrožování je patnáct, vloni jich bylo osm. Kriminalisté zahájili také prověřování tří případů týrání osob žijících ve společném obydlí a dvou případů týrání svěřené osoby.

Mravnostní trestná činnost
V jedenácti případech se v prvním pololetí jednalo o mravnostní trestné činy, z nich kriminalisté do současnosti objasnili 45,5 % případů (vloni došlo ve stejném období k sedmnácti mravnostním deliktům s objasněností dvacet procent). Na jejich objasnění policisté intenzivně pracují.

Majetková trestná činnost
Letos došlo v prvních šesti měsících k 183 majetkovým trestným činům. Objasnit se dosud policistům podařilo 32,2 % z nich (vloni jich bylo v prvním pololetí spácháno 213 s objasněností 32,4 %). Letos se tak počet majetkových trestných činů v meziročním porovnání snížil o 30 skutků.
V devětadvaceti případech se jednalo o krádeže vloupáním (vloni jich bylo 59), ve dvaapadesáti o krádeže prosté (vloni jich byl stejný počet) a 102 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy, stejně jako o rok dříve.
Případy vloupání do rodinných domů byly čtyři (tři z nich již policisté objasnili). Do rekreačních chat se pachatel za použití násilí dostal ve čtyřech případech, z nichž jsou tři objasněny. Vloupání do obchodů policisté prověřovali dvě. Krádeží v obchodech bylo letos 24 (vloni patnáct) a krádeže automobilů dvě, vloni pět. Snížil se počet podvodů, kterých bylo v první polovině letošního roku spácháno 37, což je o třináct případů méně než ve stejném období vloni. Přečinů poškození cizí věci je sedmnáct a policisté dosud objasnili přibližně třicet procent případů.

Hospodářská trestná činnost
V první polovině letošního roku došlo k 59 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 52,5 % (vloni došlo k 73 hospodářským trestným činům s objasněností 46,6 %).
Podvodů bylo letos šest (vloni to bylo o tři více) a úvěrových podvodů bylo spácháno 27 (což je o devět více než ve stejném období vloni).

Ostatní trestná činnost
V kategorii ostatní kriminality došlo v prvním pololetí letošního roku k 160 trestným činům, z tohoto počtu policisté 123 případů objasnili, což je 76,9 %. V loňském roce to bylo 101 trestných činů.
Nejčastějším trestným činem v této kategorii je maření výkonu úředního rozhodnutí, kterých policisté odhalili 59, v loňském roce jich bylo o dvanáct méně. Výtržnictvích bylo o jedenáct více, což je 27 případů, a devatenáct případů je již objasněno. Výtržnictvích při sportovních a veřejných akcích bylo pět. Dále došlo v sedmadvaceti případech k sprejerství, což je o osmnáct více než ve stejném období vloni. Dvacet případů již policisté objasnili. V oblasti drogové kriminalisty prověřovali kriminalisté 28 trestných činů, vloni jich bylo ve stejném období třináct.

Zbývající trestná činnost
V prvním pololetí roku 2023 policisté zaevidovali celkem 106 trestných činů s objasněností 71,7 %. Vloni bylo spácháno 92 trestných činů.
Nejvyšší podíl v této kategorii kriminality má trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, kterých bylo 47. V loňském roce jich bylo o dva méně. Trestných činů zanedbání povinné výživy policisté prověřovali devatenáct, vloni jich bylo šestnáct. Trestných činů v souvislosti s dopravní nehodou prověřují policisté 28, což je o šest více než o rok dříve.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
21. července 2023

vytisknout  e-mailem