Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Využijte amnestie

Opavsko - odevzdáno 7 kusů zbraní 

 V pořadí již třetí amnestie na úseku zbraní a střeliva byla vyhlášena od 1. července do 31. prosince 2014. Letošní amnestie byla zavedena do novely zákona o zbraních a střelivu č. 170/2013 Sb., kterou se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, v platném znění. Novela zákona o zbraních nabyla účinnosti 1. července 2014. 

Do dnešního dne bylo na oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, pracoviště Opava, odevzdáno celkem 7 kusů zbraní a 305 kusů střeliva. Jedná se o 3 pušky opakovací, pistoli ráže 9 milimetrů, signální pistoli, brokovnici dvojku a kulovnici. Nejvíce odevzdaných zbraní (celkem 4) bylo v kategorii C, které podléhají ohlášení, dvě ze zbraní v kategorii B, jež podléhají povolení a jedna zbraň byla zařazena do kategorie A, která podléhá výjimce.

Doposud všichni občané, kteří policii zbraň dobrovolně odevzdali, ji chtějí získat legálně nazpět, což jim tato amnestie po provedení nezbytných úkonů dovoluje. U zbraní se provádí kriminalistická expertiza, zda s ní nebyl spáchán trestný čin. Po doručení oznámení o odborném vyjádření může jednotlivec, který zbraň odevzdal, požádat o vydání příslušných dokladů k držení zbraně.  Držitel zbrojního průkazu ji může zaregistrovat na sebe nebo s ní naložit jiným způsobem, jako ten, kdo není držitelem zbrojního průkazu, například zbraň prodat či znehodnotit. Zbraně kategorie D nepodléhají povolení ani ohlášení a patří mezi ně například historické zbraně do roku 1890, plynové zbraně, určité mechanické zbraně, jako jsou kuše a luky nebo i neaktivní střelivo a munice. Pokud by se vlastník zbraně zřekl, stala by se vlastnictvím státu, tak jako veškeré odevzdané střelivo.
 
Žádáme osoby, které mají v držení zbraň nebo střelivo bez příslušného povolení, ať využijí této amnestie a do 31. prosince 2014, vždy v úřední dny (v pondělí a středu od 8. do 17. hodiny), je odevzdají na oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál, pracoviště Opava, ulice Hrnčířská č. 17. V rámci amnestie občanům nehrozí trestní stíhání.  
 
 Zbraně krátkéZbraně dlouhé 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    nprap. Bc. Pavla Welnová
             vrchní inspektor
skupina tisku a prevence Opava
 
 
24. července 2014
 

 

vytisknout  e-mailem