Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vystoupení policejního prezidenta

Nově ustanovený policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy dnes zahájil svou první tiskovou konferenci v budově Policejního prezídia ČR. V úvodním slově shrnul svou dosavadní profesní kariéru v Policii ČR a zdůraznil, že ve své nynější pozici bude čerpat z policejní praxe, kterou měl možnost důvěrně poznat. 

Konstatoval, že Policie ČR má před sebou náročný rok, v jehož průběhu bude muset vyvinout značné úsilí, aby zachovala standardy služeb, které poskytuje veřejnosti, v podmínkách silně restriktivních rozpočtových opatřeních. „Jsem si vědom toho, že mým prvořadým úkolem je provést náš bezpečnostní sbor tímto obtížným obdobím,“ řekl v této souvislosti.
 
Vyjádřil rovněž přesvědčení, že po sérii změn, reorganizací a reforem, kterými prošla v uplynulých deseti letech, Policie ČR nyní potřebuje především stabilizaci. Řekl, že je čas podrobit učiněné reformní kroky pečlivé analýze, posoudit dosažené výsledky, odstranit případné dílčí nedostatky a přitom hledat efektivní řešení problémů a možnosti úspor. Stabilizování policejního sboru označil za svůj další stěžejní úkol v následujícím období. V této souvislosti prohlásil: „Chci osobně garantovat nezpochybnitelnou apolitičnost policie, tak jak to předpokládá zákon, a budu se důsledně zasazovat o její nezávislost na jakýchkoli případných turbulencích na politické scéně.“

V závěru svého vystoupení zformuloval dlouhodobou vizi dalšího vývoje Policie ČR. „Usilujme o to, aby se Česká republika stala nejbezpečnějším místem v Evropě. Je to ambiciózní vize, určitě jí nedosáhneme za rok ani za dva, ale určitě stojí za to o ni usilovat.“ Zdůraznil rovněž, že v nejbližší době se hodlá setkat s nejvyšším státním zástupcem JUDr. Pavlem Zemanem, neboť státní zastupitelství je jediným partnerem policie v oblasti trestního řízení. Přítomným novinářům slíbil, že v horizontu dvou týdnů představí veřejnosti svou koncepci řízení Policie České republiky a tým nejbližších spolupracovníků, se kterými chce tuto koncepci naplnit.

PhDr. Jiří Vokuš
26. 1. 2011
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem