Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Výstava „Boj policie proti drogám“

4. listopadu 2011 byla pro veřejnost v Muzeu Policie ČR otevřena stálá expozice výstavy „Boj policie proti drogám“ 

           4. listopadu 2011 byla pro veřejnost v Muzeu Policie ČR otevřena stálá expozice výstavy „Boj policie proti drogám“. Expozice je složená ze dvou částí. První část připomíná na několika panelech zřízení „Ústředny pro potírání nelegálního obchodu s omamnými jedy“ v roce 1928 a prvního přednostu této ústředny vládního radu Josefa Vaňáska. Boj proti drogám pokračoval i po roce 1945 a v tomto boji pokračovala kriminální služba. Velký boom na drogové scéně nastal po roce 1989. Velice rychle na něj reagovala i Policie České republiky zřízením specializovaných útvarů s celorepublikovou působností, které v současné době reprezentuje Národní protidrogová centrála služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky. Vitríny v této části výstavy seznamují s vybranými drogami a riziky spojenými s jejich zneužíváním. Představuje se zde i Kriminalistický ústav Praha jako vrcholné odborné pracoviště v oblasti analýz drog a dalších chemických látek. Heroin, kokain a řada dalších drog se  do České republiky dováží nelegálně a je tedy nasnadě, že nejbližším spojencem Policie ČR v boji proti drogám je Celní protidrogová jednotka Generálního ředitelství cel a tak nechybí ukázky z její činnosti.
 
            Druhá část výstavy, prožitková, dává možnost nahlédnout do každodenní reality v životě toxikomanů. S tvrdým životem narkomanů seznamují dva filmy v kině Realita. Po jejich skončení lze nahlédnout přímo na místě do bytu narkomana včetně „varny“ pervitinu. I další dvě místa jsou nerozlučně spojena s drogovou scénou. Na první pohled veselejší – diskotéka, kde dochází ke konzumaci drog a hřbitov, kde skončil život mnohých narkomanů – počítadlo odpočítává počet zemřelých v roce 2009.
           
            Muzeum Policie ČR , Ke Karlovu 1 je otevřeno denně, vyjma pondělí, od 10.00 – 17.00 hodin.
 
            Dne 3. listopadu 2011 proběhl v účelovém zařízení MV Spiritka tradiční Den brigády, kterým si policisté Národní protidrogové centrály SKPV připomínají výročí zřízení tohoto specializovaného útvaru. Vzhledem ke kulatému výročí se této akce zúčastnila kromě policistů NPC také řada významných hostů. Ředitel NPC plk. Mgr. Jakub Frydrych předal řadu ocenění jak policistům a tak i hostům jako poděkování za vykonanou práci v boji proti drogám.
 
zpracoval:
kpt. Mgr. Michal Hammer
tiskový mluvčí
4.11.2011
                                                                                                                                                            vrchní rada plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v.r.
                                                                                                                                                                                         ředitel
 
 
             

vytisknout  e-mailem