Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kontroly chodců

LITOMĚŘICE – Během víkendu se policisté více zaměřili na viditelnost chodců. 

Během víkendu proběhla také na Litoměřicku dopravně preventivní akce zaměřená na dodržování pravidel silničního provozu. Tentokrát se policisté více zaměřili na chodce, jejich chování v silničním provozu a především pak na jejich viditelnost.

Kontroly chodců probíhaly po celém okrese především pak na rizikovějších místech mimo obec, která jsou lidmi využívána např. při cestě do zaměstnání a chybí zde osvětlení a chodníky.

Během akce bylo osloveno 35 chodců, kterým byl předán reflexní prvek. Téměř všichni chodci už byli reflexními doplňky vybaveni až na 5 hříšníků, kteří svým nezodpovědným chováním ohrožovali svou bezpečnost, ale i bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu.

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích zavedla pro chodce pohybující se „mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením“ povinnost „mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích“.

Použití reflexního prvku na oblečení zvyšuje viditelnost chodce ve tmě až na dvě stě metrů. Reflexní předměty je vhodné umístit nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu.

Buďte vidět, přežijete
 

Litoměřice, 13. 11. 2017, nprap. Pavla Kofrová

tisková mluvčí KŘP Ústeckého kraje

oddělení tisku a prevence Litoměřice

tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem