Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Výsledky dopravně bezpečnostních akcí z minulého týdne

MS Kraj - V minulém týdnu proběhly další dopravně bezpečnostní akce. 

V Moravskoslezském kraji v minulém týdnu proběhly dvě dopravně bezpečnostní akce, které byly zaměřené jak na viditelnost chodců a cyklistů, tak na veškeré protiprávní jednání řidičů, zejména na dodržování dovolené rychlosti jízdy.

V prvním případě se dopravní akce zúčastnilo přes 500 policistů ze služby dopravní i pořádkové policie. Primárně se soustředili na chodce v silničním provozu mimo obec za snížené viditelnosti. Cílem takových akcí je eliminovat dopravní nehodovost s účastí chodců a cyklistů. Výsledky této činnosti jsou opravdu pozitivní. Celkem zkontrolovali přes 220 chodců, přičemž „pouze“ dva z nich neměli reflexní prvek. Zákon jasně stanoví, že pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti, je povinen mít na sobě reflexní prvky umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu. Cyklistů pak bylo zkontrolováno na tři desítky. Ti většinou své přestupkové jednání porušili tím, že na jejich bicyklu chybělo osvětlení, nebo jezdili po chodníku. Policisté se také zaměřili na kontrolu řidičů všech motorových vozidel. Mezi největší hříšníky patřili řidiči, kteří vyjeli na cestu s vozidly ve špatném technickém stavu, dále pak drželi hovorové zařízení za jízdy a v neposlední řadě řidiči, kteří zapomněli sundat nohu z plynu, a tak překročili předepsanou rychlost v daném úseku.

Druhá dopravně bezpečnostní akce proběhla v sobotu 10. února 2024, kdy se policisté především zaměřili na dodržování rychlostí jízdy. Celkem bylo zkontrolováno téměř 340 vozidel. Zaznamenáno bylo zhruba 100 dopravních přestupků, z toho 82 řidičů překročilo předepsanou rychlost ať už v obci či mimo obec. Celková uložená částka v pokutách za tento prohřešek byla v hodnotě okolo 150.000 korun. Ostatní dopravní přestupky byly již v jednotkách, a to například držení hovorového zařízení či nevyhovující technický stav vozidla.

Znovu bychom chtěli připomenout důležitost používání reflexních prvků a současně i správnost jejích používání. Pro řidiče se chodec, který prvky řádně užije, stává „viditelný“ a může na jeho pohyb po komunikaci včas zareagovat. Učiňte tedy maximum pro své bezpečí a bezpečí vašich dětí, u kterých by užívání reflexních prvků mělo být naprostou samozřejmostí.

I nadále policisté v Moravskoslezském kraji budou průběžně provádět dohled nad silničním provozem.

13. února 2024

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem