Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výsledky Daňové Kobry za 1. pololetí 2016

Daňová Kobra je stále efektivnější, letos už uchránila přes dvě miliardy. 

Efektivní spolupráce útvarů sdružených v Daňové Kobře přináší ovoce. Za dobu své existence už zástupci Celní správy, Finanční správy a Policie České republiky touto metodou práce uchránili státnímu rozpočtu téměř 6,2 miliardy korun. Jen za první pololetí letošního roku se jim podařilo zachránit ještě před vznikem škody či zajistit na náhradu již vzniklé škody více než 2 miliardy korun.

„Prioritou Daňové Kobry je ochrana státního rozpočtu, což byl také důvod jejího vzniku. Po celou dobu svého trvání si udržuje velmi vysokou výkonnost,“ doplňuje plk. Milan Poulíček, generální ředitel Celní správy.

Za první pololetí letošního roku tzv. Centrální Daňová Kobra (policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality – nyní Národní centrály proti organizovanému zločinu, pracovníci Generálního finančního ředitelství a Generálního ředitelství cel) uchránila více než jednu miliardu korun.

Téměř shodného výsledku dosáhla tzv. Regionální Daňová Kobra, tedy metoda spolupráce celníků, policistů a pracovníků Finanční správy na regionální úrovni. Příklady dobré praxe je na místě hledat především ve Zlínském kraji, který všechny ostatní regiony významně předstihuje.

„Do budoucna bychom chtěli rozšířit věcnou působnost Daňové Kobry i na oblast krácení přímých daní a také dotací,“ uvádí generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Projekt Daňová Kobra byl formálně zahájen 11. dubna 2014 podpisem meziresortní dohody. Fakticky však probíhala součinnost již od počátku roku 2014. Partnery projektu jsou Celní správa, Finanční správa a Policie České republiky. Od počátku roku 2015 došlo k rozšíření určených pracovišť o všechna Krajská ředitelství Policie ČR a tím i k zahájení součinnosti na místní úrovni.

„Výsledky Daňové Kobry jsou velmi dobré, zejména mě těší stále větší a častější úspěchy v regionech,“ dodává policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý.

Na úspěšnou práci Daňové Kobry v červnu navázala tzv. Hazardní Kobra, která se také skládá ze zástupců zmiňovaných třech státních orgánů a zaměřuje se na potírání nelegálního hazardu. Zejména pak na ilegální herny fungující na bázi V.I.P. klubů, fenomén kvízomatů či slevostrojů.
 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
10. srpna 2016

vytisknout  e-mailem