Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Výsledky bezpečnostního opatření – doplnění

Konkrétní čísla vypovídají o tom, že včerejší shromáždění proběhla téměř v absolutním klidu. Záběry kamer pak dokládají profesionalistu policistů. 

Včera pozdě večer jsme informovali veřejnost o průběhu rozsáhlého bezpečnostního opatření. Tehdy jsme ale disponovali pouze dílčími výsledky.

Nyní už můžeme jednoznačně konstatovat, že v rámci bezpečnostního opatření jsme na policejní služebny předvedli celkem dvacet osob. Z tohoto celkového počtu byly tři osoby předvedeny pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě, zbylých sedmnáct pro delikty přestupkového charakteru, jako je například narušení veřejného pořádku, neuposlechnutí výzvy úřední osoby, nebo porušení ustanovení zákona o právu shromažďovacím.

Delikty všech předvedených policisté zadokumentovali. Trestné činy násilí proti úřední osobě budou řešeny ve zkráceném přípravném řízení, přestupky policisté zašlou k dořešení příslušnému správnímu orgánu.

Včera jsme také informovali o zákroku policistů u Úřadu vlády ČR.

Tento zákrok policistů speciální pořádkové jednotky byl, stejně jako jakýkoliv jiný zákrok tohoto útvaru, dokumentován. Na základě vyhodnocení těchto záběrů můžeme nyní konstatovat, že zákrok proběhl ze strany policistů korektně a na vysoké profesionální úrovni.

Záběry zároveň vypovídají o tom, že mnozí účastníci shromáždění poměrně rychle zapomněli, proč vlastně před úřad vlády přišli. Jakmile totiž spatřili těžkooděnce, nebránili se vystavit tyto policisty řadě nevybíravých nadávek a urážek. Stejně tak jim nepřišlo jakkoliv divné metat po policistech zapálenou pyrotechniku.

Stejně tak dva z účastníků nespatřovali nic zvláštního na tom, že při následném vytlačování fyzicky napadli zakročující policisty, minimálně v jednom případě takzvaným boxerem.

I přes toto vše popsané zachovali policisté speciální pořádkové jednotky do poslední chvíle chladnou hlavu a nenechali se vyprovokovat k jakémukoliv neuváženému a spontánnímu jednání, což jednoznačně dokládá jejich odolnost a profesionalitu.

por. Mgr. Tomáš Hulan 18. 11. 2015

vytisknout  e-mailem