Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Výslechové místnosti

pro děti má také východočeská Policie ČR 

 
Krajské ředitelství Hradec Králové Krajské ředitelství Hradec Králové
Nedílnou součástí při kontaktu Policie ČR a dítěte jako svědka nebo oběti trestného činu jsou dětské výslechové místnosti, kterými disponuje i východočeská policie. Policisté je využívají na Krajském ředitelství Policie ČR v Hradci Králové a na Územních odborech: v Hradci Králové, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově nebo v Náchodě.

Hlavním důvodem pro vybudování těchto místností bylo nepoškozovat dítě jako oběť či svědka trestné činnosti a zmírnit tak traumatizující zážitek prožité události. Tyto místnosti, jejichž cílem bylo vybudovat prostředí zásadně se odlišující od tradičních policejních kanceláří, jsou využívány při vyšetřování závažné trestné činnosti, jako je pohlavní zneužívání, znásilnění, svádění k pohlavnímu styku apod. Komunikace v těchto prostorách probíhá diskrétně a ohleduplně, s cílem co nejvíce zmírnit u dítěte prožitý nepříjemný zážitek. Při výslechu závažné trestné činnosti páchané na dítěti bývají výslechu nezřídka přítomny tyto osoby: policista, psycholog, zástupce orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD), státní zástupce, soudce a obhájce. S tímto faktem souvisí také pojem „sekundární viktimizace“ (druhotné zraňování a vystavování dítěte nadbytečné psychické zátěži v průběhu vyšetřování), kam lze řadit např. opakované výpovědi před různými lidmi, čemuž se lze při využití výslechových místností vyhnout. Počet osob, nutně přítomných u výslechu, tak lze vhodnými prostorami a technikou (tzn. audio a video přenosem do jiné místnosti) eliminovat na minimum, přitom výpovědní hodnota oběti nebo svědka zůstává zachována i např. pro účely pozdějšího řízení před soudem. Neformální prostředí dětské výslechové místnosti navíc umožňuje policistům kdykoliv výslech přerušit a nechat dítěti možnost oddychu v příjemném prostředí.

loutky Jája a Pája loutky Jája a Pája
Ve výslechové místnosti nechybí kromě hraček také speciální loutky „JÁJA a PÁJA“ využívané zejména v souvislosti s trestnou činností mravnostního charakteru a které jsou tedy nedílnou součástí výslechu. Prostřednictvím spontánní hry s těmito loutkami dítě lépe navazuje osobní kontakt jak s policistou, tak s jiným odborníkem, lépe vyjádří děj události, který není například schopné vyjádřit slovně. Výslech se tak stává méně traumatizujícím zážitkem, což je i cílem tohoto projektu, stejně jako maximální ochrana dětských práv a zřetel na dětskou psychiku. (více na: Průvodce dětského svědka)

Výslechové místnosti, zřízené na útvarech v našem regionu, však neslouží jen dětem. Využívány jsou i pro některé dospělé oběti trestných činů, např. pro znásilněné ženy, v jejichž případě mnohdy trauma prožité události vyžaduje jiné prostředí, než strohou policejní výslechovou místnost. Ve výše uvedených prostorách se policistům rovněž osvědčilo vyslýchat osoby s duševními potížemi apod.

Fotogalerie
více také na: www.detskaprava.cz
foto Policie ČR
por. Mgr. Lenka Burýšková
7. 4. 2009

vytisknout  e-mailem