Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Výslechová místnost – dovybavení

KLADENSKO - Dětem se snažíme pobyt na policii zpříjemnit, aby se cítily dobře, uvolnily se, popřípadě si před výslechem pohrály a seznámily se s prostředím. 

Vzhledem k tomu, že trestná činnost páchaná na dětech a mládeži, ale i trestná činnost páchaná těmito skupinami představuje celospolečensky velký problém, snaží se policisté Územního odboru v Kladně těmto skutkům předejít. Různé preventivní projekty běží již několik let. Bohužel i přes tato preventivní opatření se policistům nedaří tuto trestnou činnost zcela eliminovat.

Policisté služby kriminální policie a vyšetřování pracují téměř denně s dětmi, které se staly obětí trestného činu, nebo byly jeho svědky. Dětské oběti, či dětští svědci však mají často určitou bariéru, jak se se svým problémem svěřit dospělé osobě, potažmo policistce. I když na úseku vyšetřování této trestné činnosti pracují velice zkušené komisařky, potřebují při své práci navodit co nejlepší atmosféru, aby se poškozený o své situaci rozhovořil. Vedení územního odboru již v minulých letech vytvořilo speciální výslechovou místnost pro děti a mládež. Jsou to prostory, upravené pro výslechy dětí. Odpovídá tomu proto i zařízení. Je v ní hrací koberec, dětský nábytek. Nezbytností bylo vymalování obrázky s dětskými motivy. Samozřejmě nechybí technika, která rozhovory zaznamenává. S dětmi pracují speciálně vyškolení pracovníci, kteří mají za úkol zjistit od dětí co nejvíce poznatků a informací o daném trestném činu.

Trestná činnost, které se nejčastěji dopouštějí nezletilí a mladiství je z oblasti majetku. Jako další problém se u těchto dětí jeví záškoláctví. Pokud se tato věková skupina stane obětí trestného činu, jedná se především o týrání a pohlavní zneužívání. V poslední době byl navíc zaznamenán nárůst trestné činnosti spojený s kyberkriminalitou.

Včera 29. června 2016 přijal koordinátor územního odboru kpt. Mgr. Jiří Varhulík z rukou náměstka primátora Statutárního města Kladna Ing. Vladimíra Mouchy stavebnice LEGO, které zpříjemní prostředí speciální výslechové místnosti, aby nepůsobila formálně a děti se v ní cítily příjemně.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
30. června 2016

Odkazy do noveho okna

Dovybavení speciální výslechové místnosti

Dovybavení speciální výslechové místnost... 

Detailní náhled

Dovybavení speciální výslechové místnosti

Dovybavení speciální výslechové místnost... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem