Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vyšetřování rozsáhlého podvodu je ukončeno

HRADECKO - 5 let trvající vyšetřování podvodných půjček je u konce 

Hradečtí kriminalisté oddělení hospodářské kriminality ukončili v těchto dnech velmi náročné vyšetřování případů podvodných půjček, které trvalo bezmála pět let, a kompletní spisový materiál včetně zajištěných důkazů předali s návrhem na podání obžaloby pro pět obviněných státnímu zástupci.
 
V závěru vyšetřování je trestní stíhání 5 mužů ve věku 25 až 48 let z Pardubicka, Chrudimska a Královéhradecka, kteří jsou obviněni ze spáchání podvodu. Za ten jim hrozí až 10 leté tresty odnětí svobody. Naproti nim stojí více než 4,5 tisíce poškozených osob z celé ČR, kterým obvinění způsobili škodu v celkové výši téměř 33 milionů korun.
 
Od podzimu 2010, na základě informací od poškozených, začali kriminalisté prověřovat činnost společnosti slibující zprostředkování nebankovní půjčky. Postupně rozkrývali činnost čtyřech firem . Podvodné společnosti, které klientům slibovali zprostředkování půjčky, totiž postupně zanikaly a byly nahrazovány jinými se stejným předmětem podnikáním.
Využívali bezvýchodnou situaci klientů, kteří se ocitli ve finanční nouzi a potřebovali půjčku. Tito lidé byli ve většině případů se svojí žádostí odmítnuti už bankovním ústavem a nabídku na zprostředkování nebankovní půjčky našli na internetu.
Vyplnili dotazník, tím projevili zájem o poskytnutí půjčky a elektronicky vyplněnou žádost s potřebnými údaji odeslali. Druhý den se jim ozvala operátorka, která jim sdělila, že jejich žádost je vyřízena a že jim byla odeslána smlouva k podpisu. V ní byla mimo jiné uvedena i povinnost zřízení inkasního příkazu ve výši 4.800 korun, což byla „zprostředkovatelská odměna“ a klient se upsal i k zaplacení „finanční sankce“ v případě uvedení lživých údajů. Ty bohužel na většině žádostí skutečně byly uvedeny, protože klienti si byli vědomi, že pokud napíší po pravdě výši svého příjmu, nemají šanci půjčku získat. Bez dalšího souhlasu a vědomí klienta si pak podvodné společnosti stahovali z již tak nízkých účtů svých klientů finanční prostředky, aniž by jim jakékoliv zprostředkování k půjčce zajistili.
 Obviněné muže usvědčily zejména při prohlídkách nebytových prostor zajištěné důkazní materiály, kterých je 32 velkých pytlů. Kriminalistům také pomohla  svědectví zaměstnanců. kteří neměli ve většině případů žádné tušení o podvodném jednání majitelů firem .
 
V květnu 2011 obvinili kriminalisté první tři muže, z čehož dva byli stíháni vazebně. Po propuštění z vazby jeden z této dvojice při dopravní nehodě zahynul a trestní stíhání proti němu bylo tedy zastaveno.
 
V závěru roku 2012 vyšetřovatel rozšířili toto obvinění o další skutky a zahájil trestní stíhání dalších třech mužů, a to ze stejného trestného činu podvodu.
 
Rok po té, na konci prosince 2013, tato obvinění rozšířil o další skutky, a to pro všech již pět obviněných mužů.
 
Všichni obvinění jsou v současné době vyšetřováni na svobodě.
 
Další fakta:
Jedná se o případ podvodu, který svým rozsahem a množstvím poškozených nemá v novodobé historii Královéhradecké policie obdoby.Spisový materiál čítá téměř 140 000 listů textu (výslechy, zprávy, vyjádření, informace podléhající bankovnímu tajemství, rozhodnutí, atd...) a je uložen ve 242 svazcích.
Návrh na podání obžaloby má 636 stran.
Zajištěný důkazní materiál je uložen ve 32 igelitových pytlích a jeho sepisování trvalo téměř dva roky.
Za vyšetřování kauzy po celou dobu zodpovídal jeden vyšetřovatel, kterému pomáhali další dva kolegové.
Na operativní činnosti a administraci kauzy se podílel další tým policistů a občanských zaměstnanců Územního odboru policie Hradec Králové.
Na zálohách za obhajobu byla advokátům vyplacena částka převyšující 1 milion korun.
Za vypracování rozsáhlého znaleckého posudku nutného pro vyšetřování zaplatila Policie ČR 150 tisíc korun. 

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 20.8. 2015, 9:00

Odkazy do noveho okna

spisový materiál

spisový materiál 

Detailní náhled

spisový materiál

spisový materiál 

Detailní náhled

spisový materiál

spisový materiál 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem