Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vyšetřování nehody u Rynárce skončilo

KRAJ VYSOČINA: Spis jsme předali na státní zastupitelství 

Kriminalisté z oddělení obecné kriminality územního odboru Pelhřimov ukončili koncem minulého týdne vyšetřování případu tragické dopravní nehody, která se stala 16. září loňského roku na silnici III. třídy mezi obcemi Rynárec a Houserovka na Pelhřimovsku. Vyšetřovací spis spolu s návrhem na podání obžaloby předali v pondělí 17. července na Okresní státní zastupitelství v Pelhřimově. Trestní stíhání ve věci tragické dopravní nehody je vedeno proti dvaašedesátiletému řidiči osobního vozidla Jaguar XF. Řidič čelí obvinění z trestných činů usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě prokázaní viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání až šesti let.

Oznámení o dopravní nehodě jsme na integrovaném operačním středisku přijali 16. září loňského roku kolem sedmnácté hodiny. Řidič osobního motorového vozidla tovární značky Jaguar XF projížděl po silnici III/11255 a jel ve směru od obce Rynárec na obec Houserovka. V rámci prověřování okolností dopravní nehody, vyhodnocení všech zajištěných stop na místě nehody a na základě závěrů znaleckých posudků kriminalisté stanovili průběh nehodového děje.

Řidič osobního vozidla Jaguar XF se při jízdě dostatečně nevěnoval řízení vozidla a nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace. Při průjezdu levotočivou zatáčkou nezvládl řízení a s vozidlem vyjel pravými koly vpravo mimo komunikaci. Následně přejel s vozidlem do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím osobním vozidlem Ford Focus. V tomto vozidle v době nehody cestovaly tři osoby. Pětapadesátiletý řidič osobního vozidla utrpěl při střetu zranění neslučitelná se životem a na místě nehody zemřel. Těžké zranění utrpěla pětadvacetiletá spolujezdkyně na zadním sedadle, která na následky zranění zemřela v nemocnici. Těžce zraněna byla také devětačtyřicetiletá spolujezdkyně, která seděla na předním sedadle.

Případ tragické dopravní nehody byl pro vyšetřovatele složitý a časově náročný, a to především s ohledem na potřebu vypracování několika znaleckých posudků z oboru dopravy a zdravotnictví.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

18. červenec 2017

vytisknout  e-mailem