Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výročí Evropy bez hranic

Už dvacet let zažívá Evropa éru skutečně volného pohybu bez policejních kontrol na hranicích.  

26. března 1995 o půlnoci se otevřely hranice Belgie, Francie, Lucemburska, Německa, Nizozemska – zakladatelů Schengenu, a také Portugalska a Španělska. Kromě volného pohybu osob, který znamená, že se bez nutnosti zastavení na hranicích a pasových formalit můžeme pohybovat v rámci Evropy, je Schengen velkým přínosem pro policejní práci.
 
Poprvé se pátrání národních policejních sborů stala rovnou mezinárodními, poprvé mohl hranice překročit cizí policista se zbraní a nejednalo se o invazi, ale vzájemnou spolupráci v boji proti zločinu. K tomuto unikátnímu projektu se postupně přidávaly i další státy, včetně ČR v roce 2007. V současnosti jsou do schengenské spolupráce zapojeny všechny členské státy EU (některé v omezeném rozsahu) a nadto Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Systém spolupráce se ukazuje jako velice efektivní, jak to dokládají zkušenosti českých policistů, Odboru mezinárodní policejní spolupráce, s více než 8 tisíci vypátranými osobami a věcmi právě prostřednictvím Schengenského informačního systému a spolupráce centrál SIRENE.
 
Při příležitosti tohoto významného výročí lze zmínit i některé zajímavé události z dlouhé historie policejní spolupráce. Například krátce po zrušení kontrol na hranicích došlo k prvnímu přeshraničnímu pronásledování v rámci Beneluxu. Pronásledující policisté sice zloděje aut ve výkonnějším voze tenkrát nedohnali, ale při návratu do domovské země zastavili u benzínové stanice, kde neznámý muž na jejich přítomnost reagoval úprkem. Došlo k dalšímu pronásledování, kdy musely být použity i zbraně. Prchajícího se podařilo dopadnout, a jaké bylo překvapení zasahujících policistů, kteří v dopadeném poznali mimořádně nebezpečného zločince, který uprchl několik dní předtím, ještě za kontrol na hranicích, z vězení právě ve státě zasahujících policistů. Zločinec si byl v zahraničí naprosto jistý, že mu od tamní policie nic nehrozí. Přítomnost vlastní policie ho vyděsila tak, že se útěkem prozradil.  Kuriózní je i jeden z prvních zásahů na hledanou věc prostřednictvím Schengenského informačního systému realizovaný policisty ze SIRENE Portugalsko. Policisté, kteří chtěli vyzkoušet systém v praxi, cvičně vylustrovali vozidlo s cizí registrační značkou stojící nedaleko jejich centrály. Obratem zjistili, že vozidlo je hledané v Nizozemí. Zajímavým případem, který se bezprostředně dotýká České republiky, bylo vypátrání sportovního letadla odcizeného u Českých Budějovic na francouzském venkově v loňském roce.
 
Tyto případy ukazují, že schengeská spolupráce funguje už od počátku velice dobře a zřejmě i účinněji než pohraniční kontroly, které nezabránily ani převozu kradeného auta přes několik států, ani útěku vězně.
 
kpt. David  Schön
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR
25. 3. 2015

vytisknout  e-mailem