Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Výrobci drog skončili ve vazbě

ŠUMPERK - Kriminalisté obvinili 9 osob. 

Šumperští kriminalisté zrealizovali v říjnu a prosinci dva případy, na kterých pracovali několik měsíců a podařilo se jim dostat do vazby 9 dealerů a výrobců drog. Jednalo se dvě nezávisle na sobě pracující organizované skupiny, které dodávaly pervitin především mezi uživatele na Šumpersku.

První členové skupiny, ve které figurovali tři muži a jedna žena, byli zadrženi pár dní před koncem října. Zadrženi byli ve spolupráci s oddělením hlídkové služby a všichni skončili na služebně, kde s mini byly provedeny potřebné procesní úkony. Při rozkrývání jejich trestné činnosti se zjistilo, že opakovaně odebírali větší množství pervitinu od dalších osob, pro které jezdili vozidlem do vzdálenějších měst a následně je pak dál distribuovali místním uživatelům. Jako skupina se dali dohromady na jaře letošního roku a za tu dobu prodali minimálně 650 g pervitinu za částku 1 350 000 Kč.Mezi jejich odběratele patřilo minimálně 30 osob, kterým prodávali drogy v různém množství a za různé ceny. Někteří od nich odebrali omamné a psychotropní látky v hodnotě několika desítek tisíc korun. K největším odběratelům patřila například žena, které obviněná od roku 2020 prodala metamfetamin za celkovou částku minimálně 125 000 Kč. Každý z nich měl svoji síť odběratelů a prodej jim zajišťoval pravidelný přísun finančních prostředků. Všichni byli již v minulosti odsouzeni, nikoli však za trestnou činnost spojenou s drogami. Jednalo se převážně o majetkovou trestnou činnost.
Se všemi bylo den po zadržení zahájeno trestní stíhání a bylo jim sděleno obvinění ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy s maximální desetiletou trestní sazbou odnětí svobody. Z naší strany byl vydán podnět k podání návrhu na vzetí obviněných do vazby, který státní zástupce a následně i soudce akceptovali a obvinění skončili ve vazební věznici.

Dalších pět podezřelých mužů bylo šumperskými kriminalisty ve spolupráci s kolegy z Ústí nad Orlicí zadrženo 8. prosince a tři z nich přímo při výrobě pervitinu v obci na Orlickoústecku. Všichni se různým způsobem podíleli na výrobě metamfetaminu. Někdo vařil, jiný zajišťoval léky a chemikálie k výrobě a další poskytoval prostory pro vaření. Nejméně od roku 2021 se jim podařilo vyrobit na speciálním zařízení určeným k výrobě omamných a psychotropních látek několik set gramů pervitinu v hodnotě několika statisíců korun. Pro léčivé přípravky, ze kterých pervitin vyráběli, jezdili do Polské republiky, kde je nakupovali v lékárnách a převáželi do Česka. Na různých místech na Šumpersku a Ústí nad Orlicí pak chemickým procesem zakázanou látku vyráběli a dál distribuovali. V rámci dokumentace byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků, při kterých byly nalezeny předměty a chemikálie sloužící k výrobě pervitinu a také pervitin. Dále byly zajištěny 3 varny a dvě vozidla používaná k páchání trestné činnosti. Všech pět mužů má již v rejstříku trestu záznam o předchozí trestné činnosti, ale ani jeden nesouvisí s drogovou problematikou. Hned následující den po zadržení bylo zahájeno jejich trestní stíhání a bylo jim sděleno obvinění ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy s maximální desetiletou trestní sazbou odnětí svobody. Stejně jako jejich předchůdci z prvního případu skončili všichni ve vazbě, kde budou čekat na rozhodnutí soudu.  

https://youtu.be/bJBQQxt8enE

por. Mgr. Miluše Zajícová
20. prosince 2023 

vytisknout  e-mailem