Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Výroba drog v pražském řeznictví

Kriminalistům z prvního policejního obvodu se podařilo zadokumentovat a objasnit až rok staré případy, týkající se výroby, přechovávání a distribuce pervitinu. 

Po dlouhém a intenzivním prověřování pražští kriminalisté nasbírali dostatek důkazů, aby mohli obvinit třicetiletého muže a jednačtyřicetiletou ženu z výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. K výrobě docházelo v samotném centru Prahy 1 v provozovně řeznictví, které přes den fungovalo jako normální prodejna masa a masných výrobků a po pracovní době se vařil v zadní místnosti pervitin. Na jeden var dokázali vyrobit více než dvacet gramů drogy.

Muž si k výrobě pervitinu nakupoval prekursory neboli chemické sloučeniny přes internet, například látku zvanou pseudoefedrin, která je součástí při výrobě pervitinu, objednal na mezinárodních internetových stránkách jako volně dostupnou. V České republice jsou léky obsahující pseudoefedrin převážně vázány na lékařský předpis. Předměty a chemikálie potřebné k výrobě drog muž zakoupil v pražské prodejně zabývající se laboratorní technikou.

Zápach chemikálií vzniká již jejich samotným skladováním, čehož si muž byl vědom, a proto všechny látky a předměty, tvořící tzv. ,,varnu pervitinu" pečlivě uklízel. Po každé výrobě je balil do kufrů a krabic, které následně omotal potravinářskou fólií a uschoval na horních policích regálu.

Na základě upozornění kriminalistů se do provozovny neprodleně dostavili pracovníci státní veterinární správy, kteří okamžitě zakázali další provoz, přikázali zničení masa kontaminovaného chemickými výpary a nařídili dekontaminaci provozovny.

Krystalický metamfetamin, v Česku nejvíce známý jako pervitin, je silná a vysoce návyková droga. Ovlivňuje zejména centrální nervový systém, po užití se totiž v mozku uvolňuje noradrenalin, čímž se dočasně povzbuzuje tělesná i duševní schopnost a zvyšuje se aktivita uživatele. Zákonem je jeho výroba, distribuce nebo přechovávání pro jiného zakázána.

Kriminalisté zahájili proti muži a ženě  trestní stíhání pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Trestní stíhání obviněných probíhá na svobodě. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v délce až pět let.
nprap. Lucie Drábková - 15. ledna 2020
Odkazy do noveho okna

IMG_20200115_051404

IMG_20200115_051404 

Detailní náhled

IMG_20200115_051532

IMG_20200115_051532 

Detailní náhled

IMG_20200115_051629

IMG_20200115_051629 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem