Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Vyplatí se drogy řidičům?

PLUMLOVSKO - Bezmála tři desítky řidičů již přišly o doklady, nebo se o ně bojí a zatím doufají. 

Ve středu 23. února 2017 během odpoledne zjistili policisté z obvodního oddělení v Plumlově dva řidiče pod vlivem zakázaných látek. Prvním byl před čtrnáctou hodinou v obci Žárovice kontrolovaný šestadvacetiletý muž z Němčicka. Po negativní dechové zkoušce na přítomnost alkoholu policisté u muže provedli orientační test na přítomnost jiných návykových látek. Ten ukázal přítomnost látky amphetamin/metamphetamin.

Za dvě hodiny stejná hlídka kontrolovala v obci Mostkovice šestatřicetiletého řidiče osobního automobilu. Také on se podrobil orientačnímu testu na přítomnost zakázaných látek. V jeho případě byl pozitivní na látky amphetamin/metamphetamin a cannabis.

Oba řidiči užití zakázaných látek popřeli a dobrovolně se podrobili odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu. Další jízdu jim policisté zakázali. Řidiči jsou podezřelí z přestupku dle zákona o silničním provozu, za který jim v případě že se prokáže, hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun a zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu od šesti měsíců do jednoho roku.

V letošním roce plumlovští policisté zjistili již téměř tři desítky řidičů pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Většina z toho pak byla pod vlivem jiných návykových látek než alkoholu. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, je rozdíl v době, kterou tělu trvá odbourání těchto látek. Řidiči by si měli uvědomit, že na rozdíl od alkoholu, který je z těla odstraněn v řádu hodin, drogy lze v těle detekovat až několik týdnů.

Nejjistějším způsobem, jak se řidič může ochránit před vysokou pokutou a ztrátou řidičského průkazu, je tedy jiné návykové látky vůbec neužívat.

por. Mgr. František Kořínek

24. února 2017

vytisknout  e-mailem