Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vymožení náhrady skončilo loupeží a porušováním domovní svobody

SPÁLENÉ POŘÍČÍ – Dva muži skončili ve vazbě. 

Kriminalisté 1. oddělení obecné kriminality územního odboru Plzeň-venkov zahájili trestní stíhání 3 mužů ve věku 50, 53 a 24 let z Plzeňska, které obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže v souběhu s přečinem porušování domovní svobody ve formě spolupachatelství.

Tohoto jednání se muži dopustili v neděli 8. července 2018 ve večerních hodinách v obci Spálené Poříčí na jižním Plzeňsku. Celý incident začal zaklepáním na vstupní dveře rodinného domu, který užívá 53letý muž. Bezprostředně po otevření dveří 1 z pachatelů vystřelil z kovové kuličkové pistole a zasáhl obyvatele domu do oblasti břicha a udeřil jej pěstí do obličeje. Poté pachatelé společně neoprávněně vstoupili do bytového prostoru a dostrkali před nimi couvajícího poškozeného až do kuchyně. Tam jej opětovně 50 letý násilník napadl pěstmi do hlavy a požadoval od něj finanční hotovost ve výši 3.000 korun jako náhradu dříve údajně způsobené škody při opravě počítačů. Peníze poškozený neměl, a tak společně na popud jednoho z pachatelů sepsali na list papíru dlužní úpis k zástavě věcí, který přiměli poškozeného 53letého muže podepsat. Celý dům prohledali a odcizili motorovou a přímočarou pilu, úhlovou brusku, sadu 7 kusů vrtáků a 2 kusy sekáčů v kovovém kufříku, elektrickou vrtačku v kufříku, navigaci a na závěr i mačetu s pouzdrem. Poté spolupachatelé dům opustili a odjeli i s uvedenými věcmi.

                Kriminalisté se případem začali intenzivně zabývat a následující den po oznámení se jim podařilo dotyčné muže zadržet. Následně po pečlivém zhodnocení důkazů a okolností zahájili trestní stíhání. Dva z nich po provedených úkonech jsou stíháni vazebně.

Obviněným mužům v případě pravomocného rozsudku soudu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

pprap. Iveta Kořínková
vrchní asistent

vytisknout  e-mailem