Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Výlety za cizí ploty jim skončily

NÁCHODSKO - Před povedenou dvojicí nebyl bezpečný ani kabel od cirkulárky 

železné poklopy
Včerejšího odpoledne spadla klec nad jednou dvojicí pobertů z Jaroměře. Mladíci ve věku 27 a 31 let škodili svým spoluobčanům v Jaroměři, Červeném Kostelci a v okolí přibližně jeden týden. Za tu dobu však stihli poměrně dost  "kousků", kriminalisté doposud vědí o osmi případech vloupání a krádeží, což vychází na více než jeden denně.
 
Dvojice si nekladla ve svých zlodějských výletech za cizí ploty žádné velké ambice, brali vše, co lze zpeněžit, zejména kovy. Protože si ke svým nelegálním návštěvám vybírali většinou starší neobývaná stavení, slídili tam i po starých předmětech, které se pak snažili prodat. 
 
Jenže jak později vypověděli, ve starožitnictvích neměli o nic z nakradeného téměř žádný zájem. Všechny hrníčky, fotografie či pohlednice, které měly pro okradené svoji osobní hodnotu tak naházeli do popelnic. Více úspěchů sklidili s barevnými kovy, bylo jim přitom jedno, zda berou starý nefunkční kohoutek či radiátor anebo třeba kabel od funkční cirkulárky. Kabely později opalovali a prodali do sběrny.
 
Jednou z jejich zlodějských zastávek se stala v uplynulých dnech i tzv. Kočičí farma, útulek pro kočky v Jaroměři, již nedávno zmiňovaný v policejních zprávách. Zloděj se však tentokrát nevloupával dovnitř domu a nechtěl se kamarádit s číčami ani prohledávat pokoje.
 
Možná už z minula věděl, že uvnitř nic cenného není. Pachatel se zaměřil na zahradu. V kůlně našel nějaké staré mosazné kohouty, k tomu přibral kabely od všech elektrozařízení, od kterých je jednoduše odšmikl štípacími kleštěmi. Sebrat je ale nestačil, vyrušili ho sousedé, venčící kolem páté hodiny ráno psy. Zahradu tedy narychlo opustil, že si pro věci přijde později. Udělal však chybu, na krabici s připraveným lupem nechal i svoje kleště.
 
Povedenou dvojici policisté zadrželi včerejšího dne, po sečtení všech jejich dosud přiznaných aktivit, je už více než jasné, že oba dva stanou v nejbližší době před soudem. Ten může jak jednoho, tak druhého poslat až na dva roky do chládku.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová

6.6.2012 ve 12:30

vytisknout  e-mailem