Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vyhýbat nástupu se nevyplácí

Aktualita z Havířova 

To vzkazují policisté z obvodního oddělení Havířov Šumbark všem, kteří se úmyslně vyhýbají nástupu výkonu trestu odnětí svobody. O tom může hovořit muž z Havířova Šumbarku, pro kterého si v sobotu dopoledne přišli muži zákona až domů, jelikož neuposlechl výzvy soudu k nástupu výkonu trestu. Ten musel vydat Příkaz k dodání do výkonu trestu. S příkazem policisté zaklepali na dveře trvalého bydliště, které otevřeli rodiče a z počátku svého syna tvrdě zapírali. Policisté dobře věděli, že hledaná osoba se před spravedlností doma ukrývá, a proto majitele bytu a rodiče, v jedné osobě, řádně poučili o zákonných oprávněních policistů při pátrání po takových osobách. Poučení a výzva zapůsobila a tak hledaná osoba v doprovodu policistů byt opustila.

Pátrání po hledaných osobách toho dne ještě neskončilo. Za necelé dvě hodiny na to byl na ulici Malířova v Havířově Šumbarku zadržen další hledaný muž, který se rovněž dobrovolně nechtěl vzdát svobody, i když mu Okresní soud Karviná uložil nepodmíněný trest na dobu 8 měsíců nepodmíněně. "Před eskortou do věznice Ostrava si oba muži vyslechli sdělení podezření z trestného činu Maření výkonu úředního rozhodnutí za to, že svým jednáním mařili výkon trestu, a proto budou nést další následky trestní odpovědnosti, za čož jim hrozí další pobyt za mřížemi v délce až 6 měsíců."řekl vedoucí obvodního oddělení Havířov Šumbark npor. Mgr. Daniel Pilár.

Toto úspěšné pátrací dopoledne bylo završeno vypátráním mladistvého, který utekl z domova a bylo po něm vyhlášeno pátrání. Po výslechu byl předán rodičům.

Od začátku letošního roku policisté ze Šumbarku zadrželi celkem 28 osob v celostátním pátrání. Z toho 9 osob, které se vyhýbali nástupu výkonu trestu, 9 osob na které Okresní soud Karviná vydal příkaz k zatčení a 10 osob, které se vyhýbali trestnímu řízení za své protiprávní jednání. "Další takové akce budou následovat, takže vyhýbat se nástupu výkonu trestu či povinnostem osob překračujících zákon se skutečně nevyplácí." vzkazuje vedoucí Daniel Pilár.

vytisknout  e-mailem