Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vyhrožovali soudci

Tábor - Profesionální práce táborských kriminalistů. (Hlasová schránka 974 238 116) 

V závěru měsíce června 2010 byli táborští policisté postaveni před řešení velice závažného, v naší republice neobvyklého a mimořádného případu. Jednomu ze soudců táborské pobočky Krajského soudu České Budějovice bylo anonymním dopisem vyhrožováno usmrcením, a to v úmyslu ovlivnit rozhodnutí ve věci návrhu na povolení obnovy řízení v trestní věci, vedeného u tohoto soudu. V dopise bylo vyhrožováno soudci i jeho rodině fyzickou likvidací s tím, že již v okamžiku zaslání dopisu jistá osoba provádí kroky, které vedou k ohrožení jejich životů. Policisté proto okamžitě zajistili ochranu soudce a členů jeho rodiny. Rovněž celý průběh výše uvedeného soudního řízení byl po stránce zajištění bezpečnosti všech zúčastněných osob pečlivě zabezpečen.
Zároveň kriminalisté okamžitě zahájili kroky k vypátrání a usvědčení pisatele anonymního dopisu. Vyšetřování dle očekávání směřovalo za brány vězeňských zařízení. Za podpory orgánů Ministerstva spravedlnosti ČR táborští kriminalisté provedli úkony trestního řízení i v tomto uzavřeném prostředí a postupně se jim k uvedenému případu podařilo zjistit předmětné poznatky a informace. Na základě následně podaných vysvětlení, zajištěných stop, důkazů a výsledků odborných vyjádření pak mohli zahájit trestní stíhání dvou mužů. Jednoho z nich obvinili ze spáchání přečinu vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci, druhého pak ze stejného trestného činu, spáchaného ve formě pomoci. V nejbližších dnech šetření případu dokončí a předají jej s návrhem na podání obžaloby dalším orgánům činným v trestním řízení.
Obviněným nyní v případě prokázání viny hrozí u soudu až trest odnětí svobody až na tři léta.
 
I přes počáteční skepsi mnoha zúčastněných tak táborští kriminalisté prokázali, že jsou na vysoké profesionální a odborné úrovni a umí vyřešit i takto náročné případy.    
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
2. prosince 2010

vytisknout  e-mailem