Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vyhrožoval, porušoval, poškozoval a kradl

JABLONEC NAD NISOU – Policisté zadrželi muže, který na přelomu roku znepříjemnil život několika lidem ve městě, deset minut po spáchání posledního činu. Nyní je již ve vazbě. 

V uplynulých dnech komisař z Oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání 48letého muže jako obviněného ze spáchání trestných činů nebezpečné vyhrožování, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a krádež, kterých se dopustil v době od 7. prosince loňského roku do 4. ledna v Jablonci nad Nisou.

Obviněný nejprve 7. prosince večer kolem půl desáté v prostoru křižovatky ulic SNP, Růžová a 5. května s kladivem v ruce vyhrožoval 21letému mladíkovi, že mu ublíží, čímž v něm vzbudil dojem, velmi důvodnou obavu o zdraví i život. Ohrožovaný mladík proto urychleně nastoupil do svého vozidla a z místa události odjel.

Následně obviněný v noci z 28. na 29. prosince obviněný po rozbití okna vnikl do jednoho z domů v ulici Bažantí, ze kterého odcizil různé láhve s víny a bonboniéry v celkové hodnotě 6 tisíc korun. Takový lup mu zřejmě nestačil a ve své trestné činnosti se rozhodl pokračovat hned v noci z 31. prosince na 1. ledna, kdy po vytlačení rámu okna vlezl do domu s provozovnou, ze které odnesl dva notebooky a jeden tablet v celkové hodnotě 11 tisíc korun.

A jelikož zřejmě stále neměl dost, tak 4. ledna odpoledne krátce před sedmnáctou hodinou v ulici Lovecká vešel na oplocenou zahradu, kde se nejprve vloupal do samostatně stojící dílny, ze které odcizil šroubovák. Pak se rozhodl ještě vloupat do přilehlého domu. V jeho suterénu poškodil dveře, čímž na sebe upozornil majitele, který v té době byl doma. Majitel slyšel podezřelé zvuky a šel se podívat na zahradu, kde spatřil obviněného s dřevěným hranolem, kterým před tím rozbil skleněnou výplň dveří, v ruce. Na pro něj neznámého muže zakřičel, obviněný se dal hned na útěk a muž okamžitě celou události oznámil na linku 158.

Operační důstojník na místo ihned vyslal dvě hlídky policistů – z obvodního oddělení a oddělení hlídkové služby. Policisté z obvodního oddělení se na místě věnovali poškozenému oznamovateli a policisté z oddělení hlídkové služby po zjištění popisu pachatel vyjeli do ulic města po něm pátrat. Během chvíle muže, který právě zjištěnému popisu pachatele odpovídal, spatřili a následně v 17 hodin, tedy deset minut po činu, i zadrželi v ulici Růžová.

Po provedených úkonech komisař podal státnímu zástupci podnět na podání návrhu k vzetí obviněného do vazby. Následný návrh státního zástupce soudce Okresního soudu v Jablonci nad Nisou akceptoval a obviněného, který má již za sebou trestní minulost, do vazby poslal. Nyní mu za spáchání uvedených trestných činu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.



16. 1. 2024
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem