Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vyhodnocení dopravně bezpečnostní akce s organizací TISPOL

KRAJ – Středočeští policisté se zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce zaměřené na nákladní a autobusovou dopravu. 

Minulý týden probíhala celorepubliková dopravně bezpečnostní akce s organizací TISPOL, při které se policisté zaměřili na kontroly nákladní a autobusové dopravy a dodržování sociálních předpisů, jako je správné používání tachografů, dodržování doby řízení a odpočinku. V rámci této bezpečnostní akce se hlídky současně zaměřily na dodržování pravidel silničního provozu a prováděly kontroly po odcizených vozidlech, věcech a pátrání po osobách.

Středočeští dopravní policisté se do rozsáhlé dopravně bezpečnostní akce zapojili ve čtvrtek 16. 2. a v pátek 17. 2. 2017. Do akce bylo celkem nasazeno 121 dopravních policistů, kteří zkontrolovali během dvou dnů 561 vozidel, přičemž u 160 vozidel zjistili dopravní porušení. U zjištěných přestupků z celkového počtu 160 vyřešili 138 blokovou pokutou v částce 71.300,-Kč a zbylých 22 přestupků policisté oznámili správnímu orgánu k dalšímu řešení.

Nejčastějšími dopravními prohřešky byly:
- Nevyhovující technický stav vozidla                                       41
- Porušení zákona č. 111/1994 Sb.                                          21
- Vozidla bez dálniční známky                                                  18
- Nepoužití bezpečnostních pásů                                             11
- Porušení dohody AETR                                                           7
- Nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy               6
- Porušení rychlosti                                                                    5

Hlídky celkem zkontrolovaly 261 nákladních vozidel, z toho 140 českých dopravců a 121 vozidel zahraničních dopravců. U osmnácti nákladních vozidel byl nevyhovující technický stav, u 19 řidičů bylo zjištěno porušení v oblasti sociálních předpisů (nesprávně používali tachograf, nedodržovali doby řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávky), 5 řidičů nebylo připoutáno bezpečnostním pásem a 2 řidiči řídili pod vlivem alkoholu. U zkontrolovaných autobusů policisté nezjistili žádné porušení v silničním provozu.

Jedním z hlavních cílů dopravního opatření bylo snížit počet dopravních nehod a nekázeň některých řidičů na pozemních komunikacích.

Policisté v těchto dopravně bezpečnostních akcích budou nadále pokračovat i v následujícím období, a to nejen v rámci celorepublikové akce s organizací TISPOL.

 

nprap. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
22. února 2017

vytisknout  e-mailem