Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyhodnocení celorepublikové akce HAD 2017

Policisté se zaměřili na hazard, alkohol a děti. 

Policie České republiky ve spolupráci s národním protidrogovým koordinátorem zahájila akci kontrol masivním informováním veřejnosti, aby provozovatele varovala od nezákonného prodeje návykových látek osobám mladších 18 let. V letošním roce byla do akce přibrána také problematika hazardního hraní. Kontroly probíhaly nejen v prostředí restaurací a barů, ale i v hernách. Výsledky potvrdily, že i přes preventivní varování provozovatelé dětem alkohol prodávali či jim umožnili hazardní hraní. Děje se tak ale v mnohem menší míře než dříve.
 
„Problém tu existuje a spolu s ním vysoká tolerance celé společnosti, která ukazuje, že v naší zemi jsou zákony jedna věc, ale jejich dodržování věc druhá,“ uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.
 
Zdůraznil, že i když se situace zlepšila, z průzkumů stále vyplývá, že na 86 % mladistvých vnímá dostupnost alkoholu a dalších legálních návykových látek jako velmi snadnou. „Proto se k tomu snažíme postavit systémově a v duchu spolupráce nejrůznějších složek napříč rezorty,“ sdělil Jindřich Vobořil.
 
Do kontrol se zapojilo celkem 2566 příslušníků policie a 1119 účastníků státní správy a samosprávy (Česká obchodní inspekce, hasiči, celníci, hygiena a další). Od července do září 2017 jsme zkontrolovali 9075 osob a 2444 podniků různého charakteru. Zjistili jsme celkem 822 přestupků, ve spojitosti s alkoholem pak 165. Trestných činů v souvislosti s alkoholem bylo spácháno 12. „Celkově jsme řešili 152 případů dětí, které požily alkohol, což je méně než v uplynulých letech u akcí obdobného rozsahu. Stále se ale v určité míře, kromě tolerance samotných provozovatelů, běžně setkáváme také s tolerancí rodičů,“ uvedl brig. gen. Martin Vondrášek.
 
V rámci akce „Hazard, alkohol a děti“ byli policisté nuceni omezit 61 osob na osobní svobodě. Oproti předchozí Akci ALKOHOL šlo o dvou třetinový pokles.
 
Mírně klesající tendenci v oblasti konzumace legálních drog dětmi potvrzují i odborníci. „Situace se zlepšuje, i když absolutní čísla v evropském měřítku jsou stále v případě ČR vysoce nadprůměrná. V tomto ohledu bohužel vedeme žebříčky pití dětí v Evropě,“ vysvětlil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil s tím, že čísla mluví jasně. „Děti pod 15 let jsou v sedmkrát vyšším riziku rozvoje závislosti a u nás je přitom průměrný věk konzumace první sklenice alkoholu 12 let. Vnímání rizik konzumace návykových látek nebo hazardního hraní je velmi tolerantní, např. dva alkoholické nápoje denně nevnímá jako rizikové 51 % studentů. Přes 83 % studentů tráví denně čas surfováním na internetu, v této souvislosti poklesla míra času stráveného s vrstevníky venku a roste podíl dětí na online hraní,“ dodal Jindřich Vobořil.
 
Přes 640 tisíc lidí se u nás pohybuje ve vysokém riziku konzumace alkoholu. Máme až 120 tisíc patologických hráčů. Léčí se jen několik tisíc z nich. Alkohol a hazard způsobují problémy v rozsahu společenských nákladů vyšší než nelegální drogy, u alkoholu jde o společenské náklady ve výši 16,4 mld. Kč, u hazardu 16,3 mld. Kč a u nelegálních drog 6,7 mld. Kč.
 
 
16. října 2017
kpt. Petr Habenicht
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

1HAD 2017

1HAD 2017 

Detailní náhled

2HAD2017

2HAD2017 

Detailní náhled

3HAD2017

3HAD2017 

Detailní náhled

4HAD2017

4HAD2017 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem