Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyhodnocení bezpečnostního opatření na MSLH IIHF 2015

Během 79. ročníku mistrovství světa v ledním hokeji, který se konal v Praze a Ostravě v květnu 2015, byla Policie České republiky plně připravena na řešení jakéhokoliv bezpečnostního problému. V proběhu sedmnácti dnů šampionátu prováděla bezpečnostní opatření, kterým plně zajistila bezproblémový průběh této významné sportovní události. 

V terénu byly nasezeny stovky policistů, jak uniformovaných, tak i neuniformovaných složek, kteří důsledně dohlíželi na bezpečný průběh šampionátu. V Praze se jednalo o 6.600 a Ostravě 3.240 policistů. Osvědčila se také spolupráce na mezinárodní úrovni s týmem IMEST (Interpol Major Events Support Teams) a současně také s celou strukturou integrovaného záchranného systému.

 „Důsledná příprava, kterou Policie České republiky provedla před zahájením šampionátu, nám zjednodušila celou náročnou práci během sedmnácti dnů konání mistrovství světa. Policisté z jednotlivých složek se tak mohli každý den soustředit přímo a pouze na aktuální situace, které vyhodnocovali a přijímali případná opatření. Jsem velice rád, že i díky přispění Policie České republiky proběhl celý náročný světový šampionát bez zásadních problémů a mohli jsme tak ukázat, že naše republika, je bezpečnostně vyspělou zemí EU,“ zhodnotil práci svého týmu policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.

Během konání světového šampionátu se také ukázalo, že přítomností většího počtu policistů v ulicích došlo ke snížení trestné činnosti v jednotlivých oblastech. Policie České republiky nemusela řešit žádnou mimořádnou událost ani nebyla evidována žádná hrozba teroristického útoku či projevu jakéhokoliv extremismu.

„V průběhu turnaje jsme provedli akci proti nelegálnímu prodeji vstupenek před O2 Arénou, kde jsme zajistili přes třicet osob zejména cizích státních příslušníků“, doplnil plk. Martin Vondrášek, 1. náměstek policejního prezidenta.

Dále Policie České republiky řešila přestupky a drobné výtržností, řízení vozidel pod vlivem návykových látek, narušení vzdušného prostoru naváděním „Dronu“ nad ČEZ Arénou v Ostravě, emočně narušenou ženu a padělanou akreditaci jedné osoby.

Cílem práce Policie České republiky během celého šampionátu bylo také zachování klidu a pořádku v okolí obou arén, aby nedocházelo k narušení běžného života rezidentů. Tento úkol se podařilo splnit k plné spokojenosti obyvatel obou měst a policie nezaznamenala žádnou stížnost nebo podnět k řešení. Policie České republiky by tímto chtěla poděkovat obyvatelům obou měst za jejich shovívavost a sportovním fanouškům za slušné a bezproblémové sportovní chování během průběhu světového šampionátu.

18. května 2015


kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem