Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vyděrač skončil před soudem

Praha venkov – VÝCHOD – V podnikání mu chyběly peníze, rozhodl se je získat vydíráním. 

Kriminalisté z Územního odboru Praha venkov – Východ odhalili pachatele, který během loňského podzimu, déle než dva měsíce, vydíral čtyřiatřicetiletého muže z Nehvizd. Celý případ začal odesláním výhružných SMS zpráv poškozenému muži, po které pachatel požadoval částku přesahující půl milionu korun. Následující den poškozený obdržel další SMS zprávu, která utvrzovala původní požadavek s tím, že mu navíc v té době neznámý pachatel pohrozil majetkovou újmou. O několik dní později příjemce výhružných zpráv vyděsila skutečnost, když zjistil, že má na téměř celém jeho vozidle poškozený lak, propíchané pneumatiky a nalomený stěrač u pátých dveří, čímž mu vznikla škoda kolem 300 tisíc korun. Tentýž den pachatel odeslal další SMS zprávu, ve které se doznal k poškození vozidla, což měla být odplata za to, že na požadavky nereagoval a dále navýšil požadovanou sumu o několik desítek tisíc korun. Zároveň poškozenému vyhrožoval další větší újmou nejen majetkového charakteru, pokud by se náhodou chtěl svěřit policii. O pár dní později se vyděrač opět připomněl SMS zprávou a vyhrožoval ještě horším následkem.

Vydíraný muž netušil, kdo za zasílání SMS zpráv a páchání škod na jeho majetku stojí a zároveň začal mít obavu o život a zdraví nejen své osoby, ale i svých blízkých. Po učiněném oznámení na policii se celým případem začali zabývat kriminalisté z Brandýsa nad Labem, kteří brzy zjistili totožnost vyděrače. Následovalo zadržení podezřelého muže přímo při přebírání požadované finanční částky od poškozeného.

Pod tíhou usvědčujících důkazů soudce Okresního soudu Praha – Východ sedmapadesátiletého muže odsoudil za zločin Vydírání ve stádiu pokusu a za přečin Poškození cizí věci k podmíněnému trestu odnětí svobody na tři roky, s odložením na zkušební dobu pěti let.

nprap. Mgr. Eva Hašlová
tisková mluvčí PČR Praha venkov – východ
21.8. 2017


 

vytisknout  e-mailem