Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vydání dvou osob do USA k trestnímu stíhání

Na začátku března roku 2021 se zúročila tříletá intenzivní práce kriminalistů a IT specialistů sekce kybernetické kriminality Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří na základě kooperace se zvláštními agenty Federálního úřadu pro vyšetřování Spojených států amerických (FBI) identifikovali organizovanou skupinu významných pachatelů kybernetické kriminality působící v mnoha zemích po celém světě. U dvou osob (občanů Ukrajiny) bylo lokalizováno jejich místo pobytu v České republice, kde je v únoru roku 2020 zadrželi příslušníci Útvaru rychlého nasazení Policie České republiky. 

Podle závěrů vyšetřování se jedná o vysoce postavené pachatele kybernetické trestné činnosti a legalizace výnosů z trestné činnosti, kteří využívali nejmodernější nástroje kyberzločinu jako jsou šifrovaná komunikace, platby v kryptoměnách, založení bankovních účtů v českých bankovních domech pod smyšlenou identitou, šifrovaná zařízení, virtuální privátní sítě, darknet a další anonymizační metody, aby co nejvíce ztížili své odhalení ze strany orgánů činných v trestním řízení. Způsobená škoda zatím dosahuje výše cca 500 000 amerických dolarů.

Spojené státy americké podaly žádost o vydání těchto osob k trestnímu stíhání, k čemuž po provedení příslušných procesních úkonů Česká republika vydala souhlas. V této chvíli jsou již oba podezřelí na půdě Spojených států amerických, kde je čeká soud, který jim může vyměřit až dvacetiletý trest odnětí svobody.

Tisková zpráva Ministerstva spravedlnosti USA k případu

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
6. března 2021

Odkazy do noveho okna

Letiště - vydání osob 2

Letiště - vydání osob 2 

Detailní náhled

Letiště - vydání osob 1

Letiště - vydání osob 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem