Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Výčet poničených památek na Chlumu

Tentokrát vandalové poškodili pomník Saské kostky bitvy 1866 

Pomník Saské kostky - foto č. 1Ulomený jílec (rukojeť) meče nalezl občan ležet u pomníku věnovaného Sasům na hřbitově u kostela v Probluzi na Hradecku.
Neznámí vandalové zřejmě v období mezi prvním a sedmadvacátým srpnem 2010 ulomili jílec meče z šedé litiny ozdobného vrchu pomníku Saské kostky, který potom odhodili. Přitom celý ozdobný vrch pomníku pootočili zhruba o devadesát stupňů. Důkladně připevněný ozdobný vrch pomníku se zlodějům nepodařilo odcizit.
Ozdobný vrch je z šedé litiny a váží asi 200 kilogramů. Je tvořen římskou přilbicí, meči, pistolí, dělovými koulemi a dubovým věncem. Způsobená škoda je prozatím odhadnuta na 18 tisíc korun.
V pátek 3. září 2010 celou věc na policii oznámil odborník přes památky bitvy 1866.
Neznámí vandalové se svým jednáním dopustili přečinu krádeže ve stádiu pokusu a přečinu poškození cizí věci. V případě dopadení jim může hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.

Jakékoliv informace, které by mohly vést k dopadení vandalů, mohou lidé volat na obvodní oddělení v Nechanicích na číslo 495 441 033 nebo na bezplatnou linku 158.

Jiný pomník vandalové poničili v noci na čtvrtek 19. srpna 2010 u silnice první třídy číslo 35 z Hradce Králové na Jičín, u odbočky na Dohalice na Hradecku. Tehdy tam poškodili litinový pomník rakouského 49. pěšího pluku z války v roce 1866.
Bližší informace k případu: Pomník obětem bitvy u Chlumu poničen


V období od března do června 2008 (23. března - 22. června 2008) nezjištěným předmětem poškodil neznámý vandal pískovcový pomník rakouského 6. dělostřeleckého pluku v obci Neděliště na Hradecku z bitvy roku 1866. Na vrcholku pískovcového pomníku poškodil plastiku dvouhlavého orla včetně podstavce. Svým jednáním způsobil škodu 150 tisíc korun. Policisté případ šetřili pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci, kde trestní zákon stanovil trest odnětí svobody až na jeden rok. Policistům se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání proti určité osobě, proto případ v září 2008 odložili.


V květnu 2004 poničil vandal jeden z nejznámějších památníků prusko-rakouské války, pomník Baterie mrtvých na Chlumu u Hradce Králové. Tehdy se policistům podařilo zjistit mladíka, který v noci na 1. května 2004 urazil a vyvrátil čtyři pískovcové sloupy s vytesanými plameny. Při pádu se jeden sloup rozbil. Celková škoda přesahovala 50 tisíc korun. V červnu 2004 policejní komisař obvinil šestnáctiletého mladíka z Královéhradecka z provinění poškozování cizí věci a výtržnictví.  Více na: http://www.turistika.cz/foto-video/chlum-baterie-mrtvych.html
 

Ještě starší případ pochází z roku 2003. Tehdy od června do září (3. července - 17. září 2003) čtyřiatřicetiletý muž z Jičínska odcizil u obce Čistěves litinový plot z roku 1896, věnovaný rakouskému 8. praporu polních myslivců, kterým byla oplocena socha polního myslivce z istrijského vápence. Krádeží šestnáct metrů dlouhého a 64 centimetrů vysokého plotu, který chtěl muž prodat do výkupny druhotných surovin, způsobil škodu 70 tisíc korun. Muž byl obviněn z trestného činu krádeže, kde podle zákona hrozil trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. Více čtete na: www.cisteves.cz/index.php


Bronzová orlice


Sto šest let dominovala památnému místu války z roku 1866 na Chlumu na Hradecku bronzová orlice umístěná na pomníku prvního rakouského armádního sboru. Zmizela v noci na 29. května 2002. Šlo o dvouhlavou orlici vysokou jeden metr s rozpětím křídel 1,5 metru. Hodnota kulturní památky byla kolem čtvrt milionu korun. Zloděj mohl sochu prodat do výkupny druhotných surovin, kde mohla být jakkoliv znehodnocena anebo ji nabídnout jako kulturní památku překupníkům. Tehdy se policistům nepodařilo zloděje vypátrat.

Další informace naleznete na: http://www.chlum1866.cz/index.php
                                                http://www.muzeumhk.cz/

nprap. Anna Pešavová - 16. září 2010
foto Policie ČR

 

 

Odkazy do noveho okna

Bronzová orlice

Bronzová orlice 

Detailní náhled

Pomník Saské kostky - foto č. 1

Pomník Saské kostky - foto č. 1 

Detailní náhled

Pomník Saské kostky - foto č. 2

Pomník Saské kostky - foto č. 2 

Detailní náhled

Pomník Saské kostky - foto č. 3

Pomník Saské kostky - foto č. 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem