Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

28-Výbuch munice ve skladu ve Vrběticích, 6. prosince 2014

ZLÍNSKO: Znovu evakuujeme obce.  

V pátek 5. prosince v podvečerních hodinách pyrotechnici pokračovali v průzkumu areálu. Chtěli se dostat co nejblíže k budově, v níž došlo 3. prosince k několika explozím. Při svých úkonech zjistili poškození muničního skladu č. 11, v němž se nachází větší množství munice. Pyrotechnici pod vedením ředitele pyrotechnické služby vyhodnotili tuto situaci jako vysoce rizikovou pro životy a zdraví osob, jež obývají okolní obce. Proto vyhlásil velitel zásahu v 18.45 hodin opětovnou evakuaci obcí Lipová a Haluzice. Po osmé hodině večer zazněla z areálu další neřízená detonace.
 
Ve 21 hodin zasedla bezpečnostní rada Zlínského kraje za účasti policejního prezidenta brig. gen. Tomáše Tuhého a ministra vnitra Milana Chovance. Výsledkem nočního jednání je rozšíření evakuace o obec Vlachovice-Vrbětice, průmyslový areál Vlárských strojíren a vlakovou stanici Bohuslavice nad Vláří. Vyklizení těchto prostranství začne zítra kolem sedmé hodiny ranní a ukončeno bude v osm hodin. Pro všechny z nich zajišťuje ubytování hasičský záchranný sbor ve spolupráci s hejtmanem Zlínského kraje.
 
Policejní pyrotechnici v sobotu ráno za pomoci obrněných prostředků a hasičských tanků vyrazí do areálu, aby minimalizovali bezprostřední riziko dalších neřízených explozí. Pokud půjdou jejich činnosti podle předběžných odhadů, mohli by se evakuovaní lidé večer vrátit do svých domovů. Nelze však vyloučit, vzhledem k složitosti úkonů, že v průběhu realizace se objeví skutečnosti, které její dobu zásadně ovlivní. Policie České republiky a ostatní složky IZS vyvinou maximální úsilí za účelem odstranění rizika.
 
Průzkum budova 12.JPG 
Granát ve střeše3.JPG 
 
6. prosince 2014, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem