Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vrtulník na Náchodsku

Dopraváci dohlíželi a řešili shora 

Společnou dopravní akci si na středu 23. 7. 2009 naplánovali policisté z Dopravního inspektorátu Náchod a Letecké služby Praha. Nad mezinárodní silnici č. 33 vedoucí z Hradce Králové na Náchod vzlétl po osmé hodině ráno vrtulník. Silnice, která vyšla z posledních policejních statistik jako nejméně bezpečná podle počtu zaznamenaných dopravních nehod, je velmi frekventovaná a denně po ní projedou tisíce osobních i nákladních automobilů do Náchodského a Broumovské regionu a do sousedního Polska.

Společnou dopravní akci proto policisté zaměřili zejména na kontrolu dodržování bezpečnosti silničního provozu, zvláště zákazu předjíždění v nebezpečných místech a překračování povolené rychlosti jízdy. Vrtulník shora přenášel do snímacího zařízení dole v autě signál a policisté v něm buď přestupek vyřídili sami nebo zprávy předávali dál dopravním hlídkám rozestavěným podél silnice od Jaroměře do Náchoda. Kamera ve vrtulníku na silnicí jasně zabírala místa a situace, kdy řidiči porušili dopravní předpisy. Například předjíždění na plné čáře svižně jedoucího VW Polo oku kamery rozhodně neuniklo a za chvíli se již řidička, kterou dojelo auto dopravní policie, divila, jak na přestupek mohli přijít. Stejný údiv se zračil i v očích motocyklisty, kterého hlídka zastavila u České Skalice také pro předjíždění na plné čáře.

Za dobu konání celé akce, tedy necelé čtyři hodiny, policisté zaznamenali téměř dvě desítky dopravních přestupků. Dvě třetiny se týkaly překročení nejvyšší povolené rychlosti, zbytek právě předjíždění, jeden přestupek se týkal nedání přednosti v jízdě. Policisté uložili blokové pokuty v celkové výši 15.000 korun a jednu kauci v hodnotě 6.000 korun zahraničnímu řidiči.

S podobnými akcemi, kdy spolupracují dopravní policisté na silnicích s policisty ve vrtulníku, na Náchodsku počítají i do budoucna.

por. Bc. Eva Prachařová
23. 7. 2009

Odkazy do noveho okna

Vrtulník (1)

Nad mapou (23.7.2009) 

Detailní náhled

Vrtulník (2)

Nasedat (23.7.2009) 

Detailní náhled

Vrtulník (3)

Poslední instrukce (23.7.2009) 

Detailní náhled

Vrtulník (4)

Odlet nad silnici (23.7.2009) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem