Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vrbětice - dva roky poté

24 měsíců likvidujeme následky dvou explozí 

Dva roky po explozi skladu číslo 16 rozhodl velitel zásahu a ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, plk. JUDr. Jaromír Tkadleček, o úpravě oplocení a o dalším zmenšení stanoveného perimetru. Celkem jsme střežený prostor kolem obou epicenter výbuchu od prvopočátku zmenšili o 400 hektarů. Plochu jsme uvolnili jejím majitelům a umožnili jim užívání půdy k zemědělským, hospodářským a jiným účelům. Snížením počtu lidí, kteří se na střežení areálu podílí, jsme zmenšili náklady a omezili následné škody, které tato tragická událost způsobila.

Nové oplocení tvoří dřevěné kůly a ocelový plot. Jeho výstavbu měli na starosti pracovníci vojenských lesů a statků, délka oplocení se ustálila na 13,5 kilometru a tvoří ho 2885 kůlů. Střežení okruhu zahrnuje oplocení, kamerové a jiné elektronické systémy, pracovníky vojenských lesů a statků a policisty, kteří se podílejí na střežení vnější a nebezpečné zóny včetně areálu štábu.

Ředitel pyrotechnické služby, plk. JUDr. Michal Dlouhý, seznámil všechny přítomné s postupem prací policejních pyrotechniků: „Při ohledání místa činu jsme okolo explodovaného skladu číslo 16 vymezili prostor ve vzdálenosti 100 metrů od epicentra exploze“. Postupujeme od jeho nejzazšího okraje směrem dovnitř, k původnímu objektu. Množství nalezené munice a jejích úlomků se mnohonásobně zvyšuje při postupu směrem dovnitř. Nelze odhadnout, kdy skončíme s ohledáním skladu číslo 16 a začneme s ohledání skladu číslo 12.

Od počátku ohledání místa činu našli policejní pyrotechnici celkem 2508 kusů munice obsahující trhavinu v různých formách a stupních poškození. Množství nalezených kovových fragmentů a úlomků munice bez aktivních částí odhadujeme až na pětinásobek tohoto množství. 167 kusů munice, kterou nebylo možné skladovat přímo v areálu a převézt ke zničení do trhací jámy v Libavé, zničili pyrotechnici v provizorní trhací jámě uvnitř v prostoru muničních skladů při 51 likvidacích. 1989 kusů poškozené munice, převážně dělostřeleckou munici a protitankové granáty určené ke zničení, jsme odvezli a zbylé nalezené množství munice na odvoz čeká.

„Hasiči se podílí na různorodých činnostech v areálu muničních skladů“, sdělil ředitel Hasičského Záchranného sboru Zlínského kraje, plk. Ing. Vít Rušar. Zajišťují mimo jiné přepravu příslušníků, výcvik odborné způsobilosti, školení o bezpečnosti práce, asistenci u explodovaných skladů, u dočasné trhací jámy, doplňování pohonných hmot, osvětlení, zásobování elektrickou energií, odstraňují náletové dřeviny, křoviny, a tím vytváří podmínky pro pyrotechnický průzkum. V jejich kompetenci je také odvoz munice určené ke zneškodnění do Libavé, práce s jeřábem, výškovou technikou, zemními stroji. Z techniky, kterou využívají k práci, vyjmenoval například hasící tank, vyprošťovací tank, bagr, kolový nakladač, kontejnerové systémy pro vytvoření zázemí, výškovou techniku, vyprošťovací jeřáb, vysoušeče, topidla a veškeré nářadí.

Za dva roky, po které denně, včetně víkendů a svátků, likvidujeme následky tragické události, se v areálu muničních skladů vystřídaly zhruba desetitisíce policistů, hasičů, vojáků a zdravotníků. Je zřejmé, že činnost všech složek integrovaného záchranného systému, které se podílí na pracích v areálu muničních skladů ve Vlachovicích – Vrběticích, bude probíhat i v roce 2017.

 

14. října 2016, nprap. Monika Kozumplíková

Odkazy do noveho okna

Vrbětice-1

Vrbětice-1 

Detailní náhled

Vrbětice-2

Vrbětice-2 

Detailní náhled

Vrbětice-3

Vrbětice-3 

Detailní náhled

Vrbětice-4

Vrbětice-4 

Detailní náhled

Vrbětice-5

Vrbětice-5 

Detailní náhled

Vrbětice-6

Vrbětice-6 

Detailní náhled

Vrbětice-7

Vrbětice-7 

Detailní náhled

Vrbětice-8

Vrbětice-8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem