Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vozidlo zůstává odstaveno

Ms kraj: Jízda po dálnici: nefunkční brzdy na návěsu a překročení povolené délky soupravy 

Policisté z dálničního oddělení Ostrava včera před 9. hodinou dopoledne zastavili a zkontrolovali nákladní vozidlo s návěsem. Ve finále nezbylo než konstatovat, že u soupravy je překročená povolená délka a především, brzdy byly funkční jen na tahači, nikoliv na návěsu.

Vozidlo jedoucí po dálnici D1 v katastru krajské metropole (ve směru na Brno) řídil 56letý cizinec. Policisté zkontrolovali technický stav jízdní soupravy. Zjistili nebezpečnou závadu bezprostředně ohrožující provoz na pozemních komunikacích – brzdy byly totiž funkční jen na tahači, nikoliv však na návěsu, neboť mezi nimi chybělo propojení pneumatického ovládání brzd. Zjistili také vážné závady (například slyšitelný únik vzduchu z brzdové hadice či spojů při zašlápnutém brzdovém pedálu).

Policisté provedli rovněž nízkorychlostní kontrolní vážení a měření. Zjistili překročení povolené délky jízdní soupravy tahače s návěsem (včetně nákladu) o téměř 1 metr. Řidič nepředložil jakékoliv povolení pro zvláštní užívání pozemních komunikací.

Policisté zakázali řidiči další jízdu s tímto vozidlem, které nyní zůstává řádně odstaveno. 

Policisté uložili řidiči na místě kauci ve výši 10 000 korun pro spáchání přestupku podle zákona o pozemních komunikacích. Muž ji zaplatil a stejně tak zaplatil kauci uloženou dopravci (provozovateli) ve výši 15 000 korun. Policisté věc oznámí příslušnému správnímu orgánu.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tiskum 5. června 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem