Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Vozidlo se po pár hodinách vrátilo majiteli

Policistům se podařilo zadržet mladíka s bohatou trestní minulostí. 

Včera krátce před půlnocí projížděla hlídka Pohotovostní motorizované jednotky ulicí Vysočanská a povšimla si osobního vozidla vyhlášeného do celostátního pátrání kolem dvaadvacáté hodiny. Policisté proto okamžitě vyzvali řidiče zvukovým a světelným znamením k zastavení odcizeného vozidla tovární značky Mazda. Mladý řidič však nerespektoval pokyn policistů a začal vysokou rychlostí ujíždět ulicemi Freyova, Spojovací, Koněvova až na křižovatku ulic Vinohradská a U Vinohradského hřbitova, kde havaroval. Policisté rovněž havarovali, nicméně ke střetu vozidel nedošlo a hlídka mladíka dostihla ještě ve vozidle. Za použití donucovacích prostředků (hrozba namířenou střelnou zbraní, hmaty a chvaty) pak policisté muže zadrželi a převezli na nejbližší služebnu k dalším úkonům.
 
V dostupných evidencích navíc policisté zjistili, že dvaadvacetiletý mladík má více jak dvacet záznamů převážně majetkového charakteru, jedná se zejména o trestné činy jako krádež, loupež, podvod, podílnictví, maření výkonu úředního rozhodnutí a výtržnictví. Policisté provedli u zadrženého orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu, která byla negativní, avšak zkouška na přítomnost návykových látek v těle byla pozitivní na amfetamin a cannabis. Mladý muž navíc nikdy nevlastnil řidičské oprávnění a soudem má vyslovený zákaz řízení na 36 měsíců. Policisté tak mladého neřidiče podezřívají z trestných činů krádež, poškození cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky. Celý případ samozřejmě konzultovali se státním zástupcem, který rozhodl o tom, že po provedených úkonech bude mladík propuštěný na svobodu.
 
Během havárie nedošlo k žádnému zranění zúčastněných osob, pouze vznikla škoda na majetku. Policisté z Oddělení dopravních nehod, kteří se událostí zabývají, vyčíslili předběžně způsobenou škodu u služebního vozidla na sto tisíc a u odcizeného vozidla škodu asi patnáct tisíc korun. Odcizené vozidlo si následně po ohledání kriminalisty převzal jeho majitel.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 5. 1. 2013

vytisknout  e-mailem