Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Vozidla, která nevlastnil, inzeroval, zálohy inkasoval, závazky však neplnil a finance nevracel

Pražští kriminalisté dopadli pětadvacetiletého muže, který své živobytí založil na podvodech se smyšlenými auty, čímž si přišel na několik milionů korun. 

Kriminalisté druhého policejního obvodu dopadli muže, který svou výdělečnou činnost založil na podvodech s auty, která nikdy nevlastnil. Scénář podvodů byl ve více než desítce případů stejný. Muž na internetových serverech vytvořil inzeráty, ve kterých nabízel fiktivní vozidla k užívání a k následnému odkupu, ač dopředu věděl, že je to lež. Pak jenom čekal, až se ozve zájemce, aby s ním dojednal podmínky podvodného obchodu. Sjednanou akontaci ve výší několika desítek, ale i stovek tisíc korun, si nechal zaslat na bankovní účty k tomu vytvořené. Zatímco účty rostly, poškození se vozidel z pochopitelných důvodů nedočkali. Na reklamace podvedených nereagoval a získané peníze, ani po opakovaných urgencích nevracel. Poškozeným nezbylo nic jiného než se obrátit na policii.

Kriminalisté v průběhu několika uplynulých měsíců podvody zadokumentovali a zjistili, že je má na svědomí totožný muž. Vyhodnocením zajištěných stop následně odhalili i jeho totožnost. Zadržení pak bylo jen otázkou času a proběhlo na začátku září. Protože panovala obava, že bude ozbrojen střelnou zbraní, provedli ho ve spolupráci se zásahovou jednotkou. Zbraň byla nakonec nalezena při domovní prohlídce.

S mužem bylo zahájeno trestní stíhání pro trestné činy podvod a neoprávněné užívání cizí věci, za což v případě odsouzení hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Muž je stíhán vazebně. Důvodem je i fakt, že za obdobnou trestnou činnost byl již v minulosti trestně stíhán.

A kde končila hotovost? Jak už bývá v podobných případech zvykem, mizela ve výherních automatech nebo za úhradu drog.

por. Mgr. Jan Rybanský – 15. září 2021

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem