Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vloupání v Rokycanech

Zmizelo kolo 

Na začátku tohoto pracovního týdne odcizil zatím neznámý pachatel  horské kolo z bytové jednotky v rokycanské ulici Javorová. Poté, co poškodil zámek vchodových dveří do kočárkárny, zjednal si zde volný přístup a místo opustil i se zmiňovaným lupem. Obdobný případ vloupání pak byl zjištěn i v sousední ulici B. Němcové. Přitom pachatel "navštívil"  místnost na uskladnění kol, přesto však odcizení věcí z toho prostoru nebylo zjištěno. Způsobená škoda, kterou po sobě pachatel na místech zanechal, byla vyčíslena na  více jak 17 tisíc korun. Po pachateli nyní pátrají policisté z obvodního oddělení Rokycany.
Policisté se každoročně zabývají několika desítkami obdobných případů. V roce 2009 to bylo na Rokycansku přes 30 případů vloupání do sklepních kójí a v roce 2010 pak necelých 20. Jedná se o jednu z problémových oblastí a bohužel i přes náležitá opatření se ne vždy podaří zjistit pachatele.
I na popsaném případu je patrné, že předmětem zájmu pachatelů bývá uskladněné sportovní vybavení a způsobené škody tak dosahují desetitisícových částek. Je proto vhodné, aby občané na "nezvané návštěvníky" nečekali a pokud možno jim cestu do společných prostor bytových jednotek zkomplikovali. Minimálně pravidelným zamykáním vchodových dveří,  které jsou velmi často snadnou přístupovou cestou. Vchod do suterénních společných prostor je vhodné opatřit  zabezpečovací klikou (tzv. koulí), která zajistí pro uživatele celodenní  uzamření.
Dodržování  tohoto jednoduchého pravidla však není ve většině případů bytových jednotek zajistitelné. K tomuto lze dodat, že mnohdy pachateli  pomůže i lhostejnost občanů k okolí, proto je velmi důležité všímat si dění kolem sebe a případné podezřelé chování oznámit policistům.

nprap. Jana Tomková
20.1.2011

vytisknout  e-mailem