Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Vloupání do vozidel u hřbitova

PROSTĚJOV - Dušičky se blíží, je třeba myslet na ochranu svých vozidel u hřbitovů. 

Během prvního říjnového víkendu jsme přijali oznámení o dvou vloupáních do zaparkovaných vozidel. K oběma došlo na parkovišti u Městského hřbitova v Prostějově.

V prvním případě se v sobotu před sedmnáctou hodinou dosud nezjištěný pachatel vloupal do automobilu typu Škoda Fabia. Po rozbití okénka pravých předních dveří z podlahy před sedadlem spolujezdce odcizil dámskou kabelku. Spolu s ní její devětašedesátiletá majitelka přišla i o peněženku s dvěma platebními kartami, finanční hotovostí 2 tisíce korun, osobními doklady a telefon značky Nokia. Celková výše způsobené hmotné škody byla vyčíslena na 6 500 korun.

Ke druhému případu došlo o den později před osmnáctou hodinou. Tentokrát si nezjištěný pachatel vyhlédl vozidlo Ford Escort. Z toho po rozbití okénka odcizil plátěnou příruční taštičku s poznámkovým blokem, propiskou a dětskými korálky. Škoda způsobená odcizením byla vyčíslena na 100 korun. Škoda způsobená poškozením vozidla pak na 2 tisíce korun.

V obou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu krádež. V prvním uvedeném případu pak také pro podezření z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení a prokázání viny pachatelům těchto skutků hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Úplně zabránit vloupání do vozidla pravděpodobně nepůjde nikdy, ale jsou opatření, kterými toto riziko jde výrazně snížit. Pár takových rad nabízíme:

  • neodcházejte od nastartovaného vozidla, ani na pár metrů,
  • uzamkněte ho, i když se od něho vzdalujete jen na dohledovou vzdálenost (včetně zavření oken),
  • nikdy a za žádných okolností nenechávejte ve vozidle viditelně umístěné jakékoli předměty. I na sedadle odložená prázdná igelitová taška může zloděje přilákat. Přestože neví, co v ní je, zkušenost ukazuje, že to klidně zkusí. Je otázkou vteřin rozbít okénko a takové tašky se zmocnit. A tak, přestože se neobohatil, vám na autě vznikla škoda ve výši několika tisíc korun. Pokud se k tomu zmocní například svazku klíčů, či složky s osobními doklady, čekají vás další náklady a časově náročné běhání po úřadech.
  • vozidlo parkujte na dobře osvětleném a přehledném místě, pokud možno, aby na něho bylo vidět. S ohledem na právě probíhající houbařskou sezónu upozorňujeme také na parkování na opuštěných lesních cestách. V tomto případě rozhodně doporučujeme parkovat raději přímo v obcích a k lesu si dojít pěšky. V minulých letech jsme zaznamenali i případ, kdy se do takto zaparkovaného vozidla pachatel vloupal, přestože jeho řidič byl v dohledové vzdálenosti a celou několikavteřinovou akci tak mohl bezmocně pozorovat.

por. Mgr. František Kořínek

9. října 2017

vytisknout  e-mailem