Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vloupání do sklepní kóje

JIČÍNSKO – Zloděj si sebou odnesl horské jízdní kolo. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoV přesně nezjištěné době, a to již od loňského září do pátku 2. března vnikl neznámý provinilec do jednoho z bytových domů na sídlišti Pod Lipou v Hořicích. Zde se měl vloupat do jedné ze sklepních kójí a odcizit z ní horské jízdní kolo značky Kellys černo-oranžovo-bílé barvy. Celková škoda je předběžně vyčíslena na částku přesahující osm tisíc korun.

Případ šetří policisté z obvodního oddělení v Hořicích jako přečiny krádež a porušování domovní svobody, za což pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí až tři roky odnětí svobody.

V souvislosti s uvedeným případem policisté opakovaně radí, jak odradit zloděje a ochránit tak svůj majetek?

  • Nevpouštět cizí osoby do domu.
  • Řádně zamykat hlavní vchodové dveře a přístupové dveře do sklepních kójí a jiných společných úložných prostor v domě.
  • Zamezit pohledové prostupnosti dveří do vnitřku sklepních kójí (například dveře zevnitř polepit papírovými kartony).
  •  Jsou-li ve skladovacích a jiných úložných prostorách domu okna, je třeba je opatřit mechanickými zábrannými prostředky jako jsou mříže nebo uzamykatelné okenice.
  • I pootevřená balkonová okna nebo větrací okénka v suterénu jsou pro zloděje velkým lákadlem, v noci je zamykejte.
  • Bezpečnost uvedených prostor zvýšíte instalací bezpečnostních mechanických prvků, jako jsou bezpečnostní zámky, pevné dveřní zabezpečovací kliky a pevné vstupní dveře nebo pojistky dveřních závěsů jako zábrana proti vysazení.
  • A v neposlední řadě platí pravidlo můj dům, můj hrad – všichni obyvatelé domu by se měli domluvit na řádném uzamykání všech vstupních dveří a společných úložných prostor domu a nevpouštět cizí osoby do objektu.
  • Na ulici se snažte své kolo připoutat k pevnému bodu (zábradlí, ukotvený stojan) za použití bezpečnostního zámku (nejlépe přední kolo a rám ke stojanu + zadní kolo a rám ke stojanu). Pokud je vás více cyklistů, pohlídejte si kola navzájem. Pokud však odcházíte na delší dobu, cyklisté často odmontují před odchodem z kola sedlo. Absence této podstatné části kola tak brání krádeži, při které chce pachatel s odcizeným kolem z místa odjet. Mnoho zlodějů tak toto opatření od krádeže odradí.

Nezapomínejte na velmi důležité upozornění. Od jízdních kol a jiného vybavení včetně cenností, které máte uložené mimo svůj byt ve výše uvedených prostorách, mějte doma uschovaná jejich výrobní čísla a fotografie, které policistům umožní identifikaci při samotném pátrání nebo nálezu odcizených věcí.

nprap. Aleš Brendl
05. března 2018; 10:40

vytisknout  e-mailem