Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vloupání do prodejny s mobilními telefony

Ostrava - Opakovaně se vrátili na místo činu a odnášeli si zboží jako při nákupu … 

Od poloviny srpna letošního roku kriminalisté z 1. Oddělení obecné kriminality z Ostravy pátrali po neznámém pachateli, který se vloupal do prodejny s mobilními telefony v centru Ostravy. Na základě operativní činnosti a z pořízeného videozáznamu se kriminalistům podařilo zjistit, že se jedná o dva muže. Podezřelé ztotožnili a následně v měsíci říjnu je policejní komisař obvinil ze spáchání přečinu krádež, přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu nedovolené ozbrojování. K samotnému činu se doznali a uvedli, že část odcizených věcí rozprodali a získané peníze použili pro vlastní potřebu. 

Muži ve věku 25 a 43 let si nejdříve v nočních hodinách měli prohlížet okolí prodejny jakým způsobem je zajištěna. To, že měli na svůj čin dostatek času, pomohla i cedule na dveřích, zde byla informace o uzavření prodejny z důvodu dovolené. Nedříve měli překonat překážku, kterou byla uzamčená mříž a dveře. Ve svém plánování byli úspěšní a nakonec se jim do vnitřních prostorů prodejny mělo podařit vniknout. Z objektu si postupně po celou noc měli odnášet zboží, jako jsou například mobilní telefony, ochranné sklíčka, LCD displeje k mobilním telefonům, notebook, platební karta, finanční prostředky, ale také samonabíjecí zbraň bez nábojů v koženém pouzdře. Majitele obchodu tak po návratu z dovoleného čekalo nepříjemné překvapení. Škoda odcizených věcí se vyšplhala téměř na částku 200.000,- Kč. Kriminalistům se podařilo část věcí dohledat a vrátit zpět majiteli. Také samonabíjecí pistoli ČZ vzor CZ 75 Compakt muži zákona zajistili. 

V současné době probíhá vyšetřování na svobodě. Vzhledem k tomu, že se tohoto jednání měli dopustit i přesto, že byli za takový čin v posledních třech letech potrestáni, nyní jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. 

V souvislosti s tímto případem bychom chtěli veřejnosti připomenout, jakým způsobem zabezpečit svou zbraň a co udělat v případě odcizení: 

· Povinností majitele držené zbraně je zabezpečit uložením do uzamykatelné ocelové schránky, nebo uzamykatelné ocelové skříně, případně do uzamykatelného skříňového trezoru a tím zabránit případnému odcizení.

· V případě, že dojde k odcizení střelné zbraně, tuto informaci neprodleně ohlásit kterémukoliv útvaru policie.  

por. Bc. Eva Michalíková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 31. října 2019

Odkazy do noveho okna

3 vloupání do prodejny OVA 03

3 vloupání do prodejny OVA 03 

Detailní náhled

2 vloupání do prodejny OVA 04

2 vloupání do prodejny OVA 04 

Detailní náhled

4 vloupání do prodejny OVA 02

4 vloupání do prodejny OVA 02 

Detailní náhled

1 vloupání do prodejny OVA 05

1 vloupání do prodejny OVA 05 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem