Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Vloupání do Neoplanu

Policisté hlídkové služby prvního policejního obvodu zadrželi muže, který se vloupal do autobusu a odcizil z něj věci za několik tisíc korun. 

Celá událost se odehrála v pondělí 12. srpna kolem půl šesté ráno na parkovišti pro autobusy u hlavního nádraží v Praze 1. Hlídku tam vyslal operační důstojník na základě oznámení, podle kterého se do jednoho ze zaparkovaných Neoplanů vloupal neznámý muž. Oznamovatel dodal, že je stále uvnitř a on vyčká na hlídku, aby jí napadený autobus ukázal. Po příjezdu na místo policisté nalezli nejen oznamovatele, ale také podezřelého, který se před hlídkou snažil schovat za sedačkami. Nebylo mu to nic platné. Po několika výzvách a hrozbě střelnou zbraní prostor chtě nechtě opustil. Policisté u něj po zadržení nalezli osobní věcí pocházející z autobusu. Celková škoda, kterou muž způsobil krádeží a také poškozením autobusu, dosáhla bezmála čtyřiceti tisíc korun. Podezřelý byl na místě zadržen a předveden na místní oddělení k dalším úkonům.

Prošetřování celého případu si nakonec převzali kriminalisté třetího policejního obvodu, neboť vyšlo najevo, že pětačtyřicetiletý muž má na svědomí také vloupání do bytu v Kunešově ulici v Praze  3 o dva dny dříve. Tam si vzal kromě notebooku a osobních věcí i několik kreditních karet. Ty následně použil k neoprávněným platbám  na různých místech metropole. Svým jednáním způsobil škodu přesahující deset tisíc korun.

Zadrženému bylo v minulých dnech sděleno obvinění pro trestné činy krádež, porušování domovní svobody, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a trestný čin poškození cizí věci, za což hrozí několikaletý trest odnětí svobody. Zároveň byl dán podnět pro jeho vzetí do vazby.

V páchání majetkové trestné činnosti není obviněný žádným nováčkem. Za obdobnou činnost byl v minulosti již několikrát souzen. Naposled ho soud v České Lípě poslal na několik měsíců za mříže. Trest si odpykal v únoru letošního roku.

por. Mgr. Jan Rybanský – 16. srpna 2019

vytisknout  e-mailem