Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vloupání do chalupy

Strakonice – Blatensko – Škoda se vyšplhala na 30 000 korun. 

V době od 17. září 2017 do 12. října 2017 se dosud neznámý pachatel vloupal do chalupy v obci Škvořetice. Vnikl na oplocený pozemek, následně u domu rozbil okna a vlezl dovnitř chalupy. Uvnitř odcizil tři starožitné mosazné hmoždíře, starožitné mince a klíče od stodoly. Těmi odemkl stodolu, kterou prohledal a odcizil motorovou pilu a elektrickou vrtačku. Majiteli tak způsobil škodu v celkové výši 32 700 korun. Po pachateli pátrají blatenští policisté.

Před zimním obdobím začínají chalupáři své rekreační příbytky zazimovávat. V chladném podzimním a zimním období je méně navštěvují a tato skutečnost nahrává právě pachatelům. Pachatelé v chalupách a chatách hledají možnost přespání, úkryt před chladným počasím a zároveň věci, které by mohli snadno zpeněžit. Za přístupovou cestu často volí dveře a okna, která rozbíjí. Proti vloupání se vyplatí důkladné zabezpečení, například instalace ochranného systému.

Policisté majitelům doporučují, aby si odvezli cenné věci a nenechávali je v opuštěných letních příbytcích. V případě, že je uvnitř z jakéhokoli důvodu ponechají, je dobré si věci vyfotografovat a poznamenat si výrobní čísla, která policii poskytnou v případě jejich odcizení.  Také jakékoli nářadí nebo žebříky nenechávat v okolí, neboť ty mohou posloužit pachateli při vloupání  - přistavení žebříku k oknu, sekerou či jiným nářadím rozlomení zámků apod.

Vhodné je také rekreační objekt nepravidelně navštěvovat i v zimním období. Pokud žije v okolí důvěryhodná osoba, která zde trvale bydlí nebo se zde alespoň častěji zdržuje, je dobré ji požádat o kontrolu objektu.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

15. října 2017

vytisknout  e-mailem