Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vloupal se do rodinných domů, myslel i na zahlazení stop

PŘÍBRAM - Příbramští policisté zadrželi 30letého recidivistu, který se vloupal do rodinných domů a kterému nebyl svatý ani farní úřad. Muž teprve letos v dubnu opustil brány věznice, kde si odpykával 7letý trest za majetkovou trestnou činnost. 

Krádež, krádež ve stadiu pokusu, poškození cizí věci, výtržnictví, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, neoprávněné opatření platebního prostředku, porušování domovní svobody – to je výčet trestných činů, z kterých v těchto dnech obvinili příbramští policisté 30letého muže, který se vloupal do několika rodinných domů v obci na Příbramsku. Recidivista s bezmála dvěma desítkami záznamů v trestním rejstříku a 7letým trestem odnětí svobody, který si odpykal letos v dubnu za majetkovou trestnou činnost, se nezdráhal vyhrožovat násilím svědkům, kteří jej při vloupání vyrušili, ani zapálit auto k zahlazení stop.

Zadržení zkušeného, ale i otřelého recidivisty předcházela dvě oznámení na linku tísňového volání 158 během jediného dne. Na policisty se v rozmezí třech hodin obrátili hned dva majitelé rodinných domů z obce Velká, kterým do té doby neznámý muž zásadním způsobem narušil soukromí.

V prvním případě vyrušil pachatele sám majitel domu, ten díky tomu nestihl nic odcizit, nasedl do vozidla a ujel. Při vloupání do druhého rodinného domu byl bohužel již značně „úspěšný“. Kromě několika desítek tisíc korun si odnesl především spoustu drahých, ale i dobou ceněných šperků starých například i dvě stě let. Majitelé tak přišli o hodnotné rodinné šperky za téměř jeden milión korun, seznam odcizených věcí čítá přes stovku položek. Nicméně v tomto případě jej nevyrušili majitelé domu, ale náhodní svědci, kteří se ho snažili pronásledovat. Pachatel tak ani nestihl nasednout do auta, kterým přijel a s kradenými věcmi se dal na útěk.Příbram - RD

Vůz byl také jedním ze zásadních vodítek pro policisty v souvislosti s pátráním po pachateli, přičemž již nebylo pochyb o tom, že totožným vozem přijel i na místo prvního vloupání v obci Háje a následně přejel do zhruba o 18 km vzdálené obce Velká. Policisté prováděli již od oznámení prvního vloupání řadu šetření a současně se i rozjelo pátrání po neznámém pachateli, kdy se sám podezřelý snažil zahladit stopy.

Ještě v noci přijel k odstavenému vozidlu maskovaný kuklou, polil jej hořlavinou a zapálil.  V té době již byli na místě i policisté, kteří se muže snažili zadržet. Sami se však ještě museli chránit před hořícím vozem, který se samovolně rozjel proti nim a následně i proti budově, na kterou hrozilo rozšíření požáru. Podezřelý rychle nasedl zpět do vozu a nezastavili jej ani výstřely. Před policisty se ale dlouho neskrýval. Několik hodin po zapálení vozu jej zadrželi v jednom z příbramských bytů, kdy se k trestné činnosti doznal.

V rámci šetření policisté také zjistili, že se 30letý muž měl vloupat nejen do rodinných domů v obci na Příbramsku, ale také do objektu farního úřadu Náboženské obce Církve československé husitské v Příbrami, odkud si odnesl čtyři desetikoruny. Za sebou ale zanechal škodu za dva tisíce korun. 

Policistům se také podařilo zajistit necelou polovinu kradených šperků, jejich hodnota bude předmětem znaleckého zkoumání.

V současné době je již 30letý recidivista, obviněný ze sedmi trestných činů (krádež, krádež ve stadiu pokusu, poškození cizí věci, výtržnictví, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, neoprávněné opatření platebního prostředku, porušování domovní svobody), vyšetřován vazebně. Soudce akceptoval vazební vyšetřování z důvodu, aby se obviněný, který si  letos v dubnu odpykal 7letý trest odnětí svobody za majetkové delikty, nevyhýbal trestnímu stíhání, případně aby trestnou činnost neopakoval. V případě, že jej soud uzná 30letého muže vinným z výše uvedených trestných činů, hrozí mu trest odnětí svobody od 2 do 8 let. 

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence 
KŘP Středočeského kraje
3. prosince 2020
 

Odkazy do noveho okna

Příbram - RD

Příbram - RD 

Detailní náhled

Příbram - RD

Příbram - RD 

Detailní náhled

Příbram - RD

Příbram - RD 

Detailní náhled

Příbram - RD

Příbram - RD 

Detailní náhled

Příbram - RD

Příbram - RD 

Detailní náhled

Příbram - RD

Příbram - RD 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem