Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vlivem požitého alkoholu před jízdou havaroval

KOLÍNSKO – Navíc nevlastní řidičské oprávnění pro žádnou skupinu motorových vozidel. 

Staré známé heslo – alkohol za volant nepatří! Bohužel ne všichni se tím řídí. O víkendu usedl řidič za volant poté, co vypil litr a půl piva. Završil to vyjetím mimo vozovku a následnou havárií. Naštěstí nedošlo ke zranění žádných osob.

Dopravní policisté vyjížděli v neděli 4. dubna před osmnáctou hodinou k havárii osobního vozidla, k níž došlo v Kolíně v ulici Antonína Dvořáka. 
K nehodě došlo dle provedeného šetření pravděpodobně tak, že 38letý muž řídil Peugeot po ulici Antonína Dvořákova k ulici Benešova, kde nepřizpůsobil rychlost jízdy a po předjetí jiného vozidla se měl údajně leknout chodců, kteří šli po levé straně vozovky, konkrétně po vyznačené stezce pro chodce a cyklisty. Tím, že se lekl, strhl řízení vpravo, čímž se dostal do smyku a s vozidlem vjel vpravo mimo komunikaci. 

Hlídka muže vyzvala k dechové zkoušce ke zjištění přítomnosti alkoholu v dechu, přičemž přístroj naměřil pozitivní výsledek s hodnotou více jak 1,30 promile. Řidič k výsledku uvedl, že před jízdou vypil litr a půl piva. Následnou lustrací policisté zjistili, že muž nevlastní řidičské oprávnění pro žádnou skupinu motorových vozidel.

Téhož dne policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, za což hrozí muži v případě odsouzení trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

Policie neustále upozorňuje řidiče, že alkohol a ani jiné návykové látky za volant nepatří. Jízda pod vlivem těchto návykových látek je velmi riskantní a nebezpečná. Tito řidiči jsou nebezpeční a svým protiprávním jednáním ohrožují především zdraví a životy ostatních nevinných účastníků silničního provozu Pouze dodržováním předpisů silničního provozu, bezpečnou jízdou a vzájemnou ohleduplností můžeme snížit počet dopravních nehod na pozemních komunikacích. 

Mějte na paměti, že ALKOHOL ZA VOLANT NEPATŘÍ, a to ani v titěrné míře. Než před jízdou jedno vypité pivo, zvolte raději nealkoholickou alternativu tohoto moku. Chuťový požitek bude téměř stejný, následky žádné. Výbornou náhražkou jsou i jiné bezalkoholické nápoje nebo exotické koktejly.

Pokud víte, že se z místa oslavy, večírku nebo z pohostinství budete muset dopravit autem, raději vytvořte skupinku přátel, ve které zůstane vždy jeden, který alkohol nepožije a spolehlivě Vás rozveze domů. Pokud se nikdo nechce „obětovat“, využijte noční spoje městské nebo meziměstské hromadné dopravy nebo si objednejte taxi.

Za volant vozu neusedejte ani druhý den po oslavě, vypili-li jste větší množství alkoholu. Ačkoli se budete cítit neovlivněni alkoholem a naprosto schopni bezpečně řídit, myslete na tak zvaný zbytkový alkohol. Navíc ve stavu tak zvané kocoviny, kdy alkohol z krve již vymizel, je schopnost řízení značně zhoršená. Vhodné je pořídit si spolehlivý detektor alkoholu v dechu.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Kolín
7. dubna 2021

Odkazy do noveho okna

tabulka alko

tabulka alko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem